hel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 juli 2020 door Lazarus

'Evangelische christenen zijn angstiger dan geloofsgenoten uit PKN'

Zorgt het geloof ervoor dat je angstiger wordt of neemt het de angst juist weg? Dat is wat Reinier Sonneveld en Otto Kamsteeg zich afvroegen. Daarom vroegen ze aan lezers van de website Lazarus of hoe dat bij hen precies zit en of ze in een hel geloofden. Uit de enquête bleek onder andere dat evangelischen meer angst ervaren dan PKN’ers.

Deelnemers konden op een schaal van 1 tot 5 invullen hoe angstige ze precies waren. Uit de antwoorden bleek onder meer dat jongeren angstiger blijken te zijn dan ouderen. Over het algemeen lijkt: hoe ouder, hoe minder angstig. Dat sluit volgens Sonneveld ook aan bij andere onderzoeken, zo schrijft op hij Lazarus. Ook werd er naar kerkelijke achtergrond gekeken. Opvallend daarbij was dat evangelischen, baptisten en niet-kerkelijken tot de meest angstige groepen behoorden. Het minst angstig was de groep die zich verwant voelde met charismatische kerken. Katholieken, PKN en orthodox-gereformeerden eindigden in de middenmoot.

Een ander opvallend uitkomst van het onderzoek is dat het al dan niet geloven in de hel en de duivel mensen niet angstiger maakt. Mensen die hier wel in geloven zijn namelijk nagenoeg even angstig als mensen die dat niet doen. Er is wel een groot verschil te zien in de combinatie tussen kerkelijke achtergrond en het geloof in een hel. Waar bij katholieken meer dan de helft (55%) niet in een eeuwige straf gelooft, is dat bij orthodox-gereformeerden slechts 21%.

Lees meer op Lazarus.

Reacties

P
Als christenen mogen we weten dat Hij een plaatst bereid in Zij Koninkrijk en dat wij hier in moeten getuigen van Zijn liefde niet om uit de hel te blijven maar om een innige relatie met Jezus te hebben.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events