Nederland bekritiseert Israël vanwege 'annexatieplannen': regeren feiten of het onderbuikgevoel?

Nieuws14 juli 2020 Geert Benedictus
Israël Palestijnen

Israël krijgt internationaal veel kritiek vanwege de plannen delen van Samaria en Judea in te lijven. Het lijkt erop dat het oordeel vooraf al klaar ligt en dat er weinig sprake is van feitenkennis.

De nieuwe regering van Israël heeft bepaald dat deze maand plannen worden gepresenteerd over de annexatie van delen van Samaria en Judea (ook wel de Westelijke Jordaanoever genoemd). In Israël wacht men in spanning af welke ontwikkelingen zullen volgen op de plannen van premier Benjamin Netanyahu.

Als het om Israël gaat, dan kijkt de hele wereld mee. Het blijft dan niet alleen bij kijken, maar iedereen heeft ook direct een oordeel klaar. Zo ook de Tweede Kamer. Op initiatief van de SP is een motie aangenomen die minister Blok oproept om alvast sancties tegen Israël in kaart te brengen en deze uit te oefenen zodra er sprake is van enige annexatie. Van de christelijke partijen hebben SGP en ChristenUnie tegen de motie gestemd en tot verrassing van velen heeft het CDA voor de motie gestemd.

Onlangs berichte de Israëlische nieuwssite Arutz Sheva dat 1080 Europese parlementsleden uit meer dan 25 landen er bij hun regering op aandringen om de toepassing van de soevereiniteit (annexatie) door Israël over delen van Samaria en Judea te stoppen. De Wereldraad van Kerken was er nog eerder bij. Begin mei van dit jaar stuurden de Wereldraad van Kerken een brief aan de Europese regeringen om het associatieverdrag met Israël op te zeggen. Deze brief van de Wereldraad van Kerken werd door de Nederlandse Raad van Kerken onderschreven en onder de aandacht gebracht van minister Blok en de vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken.

Hoe kan het toch dat de hele wereld, met de Wereldraad van Kerken voorop, er als de kippen bij is om de Joodse Staat te veroordelen? Het lijkt er veel op dat het oordeel vooraf al klaar ligt en dat er weinig sprake is van onderzoek of feitenkennis. Je kunt de situatie vanuit Bijbels perspectief bezien, maar ook als je wat minder Bijbelvast bent, kun je kennis nemen van de feiten en op grond daarvan een standpunt bepalen.

Mandaatgebied
Ver voor de Tweede Wereldoorlog, in het jaar 1922, heeft de Volkenbond (zeg maar, de toenmalige VN) besloten dat een gebied wat we nu kennen als Israël én Jordanië aan te wijzen als een ‘nationaal tehuis’ voor het Joodse volk. Het ‘Mandaat van Palestina’ werd dit genoemd, waarbij ‘Palestina’ verwijst naar een grondgebied en niet naar een bevolkingsgroep. De Volkenbond maakte Groot-Brittannië verantwoordelijk voor het bestuur.

Om politieke redenen gaf Londen het gebied ten oosten van de Jordaan aan Emir Abdullah die er het koninkrijk Jordanië vestigt. Jordanië heeft niet eerder als land bestaan. Er wonen grofweg 80 procent Palestijnen en 20 procent Arabische bedoeïen. Ten westen van de rivier de Jordaan wordt in 1948 de staat Israël opgericht, zonder dat er grenzen worden bepaald. Het nieuwe land wordt direct aangevallen door de buurlanden en Samaria en Judea worden veroverd door Jordanië. Een aantal Joodse dorpen in Samaria en Judea worden verwoest en in inwoners vermoord.

Samaria en Judea komen in 1967 onder controle van Israël. Er kan geen sprake zijn van ‘bezetting’, want dit gebied is niet aan een ander staat toegekend. Voor 1920 was het onderdeel van het Turks-Ottomaanse Rijk, daarna viel het onder het Engelse mandaat. In 1948 werd het veroverd door Jordanië.

Bij de Oslo-vredesakkoorden van 1993 zijn Samaria en Judea opgedeeld in zogenoemde A-,B-, en C-gebieden. In de A-gebieden (ongeveer 17 procent van het grondgebied) is er sprake van Palestijns zelfbestuur. In de B-gebieden (ongeveer 24 procent van het gebied) is er sprake van civiel Palestijns bestuur en gezamenlijk zorgen Israël en de Palestijnse Autoriteit voor de veiligheid. Het C-gebied (ongeveer 59 procent van het gebied) staat onder Israëlisch bestuur. Dit C-gebied kent bijna 150 dorpen en steden en een half miljoen Joodse inwoners. De bewoners in dit gebied (zowel Joodse als niet-Joodse) vallen onder het militaire bestuur. De soevereiniteit (of annexatie) is niks meer en niks minder dat het militaire bestuur wordt gewijzigd in een civiel bestuur. Bij een militair bestuurd wordt de bouwvergunning van een woning verleend door het Ministerie van Defensie en bij annexatie wordt de bouwvergunning verleend door het Ministerie van Volkshuisvesting. Dat is kortgezegd wat er gebeurd bij annexatie. Beide keren ligt de macht bij Israël en wordt die macht niet vrijwillig uit handen gegeven.

De Israëlische politiek
Er zijn in Israël stemmen die er voor pleiten het te laten zoals het is. Samaria en Judea is grondgebied welke door God zelf aan Zijn volk is gegeven, wat de wereld daar verder ook van vindt. De huidige Joodse staat heeft de controle over het gebied en formele annexatie geeft alleen maar politiek gedoe.

Andere partijen in Israël, waaronder de sterk opkomende partij Yamina, pleiten voor directe annexatie. Ze nemen de annexatie in 1981, tijdens de regering van Menachem Begin, van de Golan hoogvlakte als voorbeeld. Hier verraste de toenmalige premier Menachem Begin de wereld door over te gaan tot de annexatie van het gebied, zonder (zichtbaar) vooroverleg met een voor Israël belangrijke partner als Amerika. Pas in 2019 ging Amerika over tot erkenning van deze annexatie.

Israël heeft een rechtse meerderheid in de Knesset, het parlement. Door de ruzie tussen Benjamin Netanyahu en zijn voormalige rechtse bondgenoot Avigdor Liberman en de afkeer van Liberman van religieuze partijen, kon geen rechtse meerderheidsregering worden gevormd. Netanyahu had linkse partijen, die sceptisch zijn over annexatie, nodig om te kunnen regeren. Dit maakt het erg ingewikkeld en niemand kan inschatten hoe de soevereiniteitsplannen zich zullen ontwikkelen.

Intussen gaat in Samaria en Judea het gewone leven gewoon door. Voormalig minister van Justitie Ayelet Shaked (Yamina partij) nam vorige week nog deel aan de hoeksteenlegging voor een nieuwe wijk in de Samaria-gemeenschap van Har Bracha.

Complex
Hebben de Tweede Kamerleden die voor de anti-Israëlmotie van de SP stemden zich verdiept in de geschiedenis of is hier sprake van onderbuik gevoel? Volkenrechtelijk is de term ‘bezette gebieden’ volstrekt onterecht en de positie van wat we hier vaak noemen ‘Westbank’ is complexer dan de media ons doet geloven.

In Israël zelf is men tot op het bod verdeeld en ook de christenen in Nederland denken er niet allemaal gelijk over. Laten we in ieder geval het Joodse Volk innig liefhebben en bidden voor de vrede in Jeruzalem.

Geert Benedictus is lid van CIP.nl en leverde bovenstaand artikel aan. Hij is werkzaam bij Bureau Benedictus BV en kerkrentmeester/ouderling bij de Protestantse Gemeente te Garyp. Dit artikel is eerder als opiniestuk verschenen in het Friesch Dagblad.

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Hugo de Jonge
Nieuws

Minister: Gemeente mag vrije meningsuiting waker abortuskliniek inperken en andere plek toewijzen

Het is mogelijk dat een gemeente een waker bij een abortuskliniek naar een andere plaats stuurt, ook als het gaat om een eenmensprotest. Dat stelt minister Hugo de Jonge naar aanleiding van Kamervragen van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. Volgens De J

Ds. D.A. Pater
Video

HHK-predikant deelt bekering van Iraanse moslim: "De kracht van het kruis was onweerstaanbaar"

"Hij zei: 'Voor mij was het aanbod van God in het kruis zo onweerstaanbaar.' Hij riep tot God om hem om Jezus' wil genadig te zijn. Hij vertelde dat vrijwel onmiddellijk de last van zijn vroegere leven van hem afgenomen werd. Die verlichting ging gep

Ds. Peter Sinia en dr. Teun van der Leer
Podcast

Cvandaag podcast: waarom de (kinder)doop opnieuw actueel is

De (kinder)doop kwam eerder dit jaar ter sprake tijdens de synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). "We proberen als kind gedoopte gelovigen die verlangen naar de geloofsdoop tegemoet te komen, ondanks dat onze belijdenisschriften dat ni

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet
Nieuws

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet gevonden op Tempelberg

De archeologen Gabriel Barkay en Zachi Dvira hebben op de Tempelberg in Jeruzalem een bijzondere vondst gedaan. Het gaat om een 2000 jaar oude kleitablet die een Griekse inscriptie bevat en voorzien is van een afbeelding van een wijnkruik. De vondst

Minister Weerwind
Nieuws

Motie SGP en NSC tegen versoepeling transgenderwet krijgt meerderheid; minister weigert uitvoering

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde deze week in met een motie van NSC en SGP om een voorstel voor het versoepelen van de veelbesproken transgenderwet weer in te trekken. Minister Weerwind van Rechtsbescherming gaf echter direct aan de motie n

mensen in india
Nieuws

Christenen vasten en bidden voor verkiezingen India en vrezen voor toename vervolging

Afgelopen vrijdag begonnen in India de grootste verkiezingen ooit in de wereldgeschiedenis. Christenen in het land gebruiken de periode om te vasten en te bidden. Ze hopen op Gods leiding en bescherming in een land waar de vervolging vanwege hun gelo

Jeremia 31:31
Verdieping

De klagende profeet Jeremia is geen zeurpiet

Jezus heeft geleden. Jeremia ook. Deze profeet was de man die het lijden kende. Hij was de profeet die de val en de verwoesting van de stad Jeruzalem en de ondergang van de tempel van Salomo meemaakte.   In het boek Klaagliederen lees je over zijn im

Ds. H. J. van Marle
Nieuws

Hersteld hervormd Rijssen hoopt op komst ds. H. J. van Marle

Ds. H. J. van Marle (foto) denkt de komende weken na over een mogelijk vertrek uit Staphorst. De hersteld hervormde predikant heeft een beroep uit Rijssen ontvangen. In de Westerkerk is hij in beeld als opvolger van de naar Katwijk aan Zee vertrokken

Meerartikelen

Calvijn College
Nieuws

Reformatorische leerlingen bekogelen politie met zwaar vuurwerk en eieren

Een groep leerlingen van het Calvijn College in Krabbendijke zorgde dinsdagochtend voor onrust door zwaar vuurwerk en eieren naar de politie te gooien. Er werd door een groepje van ongeveer twintig leerlingen zelfs een stuk zwaar en illegaal vuurwerk

Ds. M.C. (Marco) Batenburg
Nieuws

Dominee Marco Batenburg nieuwe directeur IZB

Ds. M.C. (Marco) Batenburg uit Gouda wordt per 1 september 2024 de nieuwe directeur-bestuurder van de IZB. Tijdens de Algemene Ledenvergadering, op 6 juni aanstaande, zal hij door de Raad van Toezicht worden voorgedragen als opvolger van ds. J.A. (Sj

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Gloria Lie Kwie Sjoe

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' deelt Gloria Lie Kwie Sjoe ervaringen uit haar jeugd en vertelt ze onder meer hoe het kinderwerk in Suriname dankzij kinderboekenschrijfster Else Vlug een echte 'boost' kreeg. Ook geeft Gloria praktische

Gert van Vliet
Opinie

Christenen zijn niet geroepen om terug te kruipen in de kooi van Rome

“Vlak voor Jezus’ wederkomst, zullen veel protestanten als vanzelf weer terugkruipen in de kooi van Rome” (John Bunyan). Profetische woorden van de schrijver van De Christenreis, het bekende boek wat velen tot zegen is geweest. Deze woorden blijken w

Cedric Kanana
Levensverhaal

Het bekeringsverhaal van een ex-imam: "Waarom zou je het niet eens met Jezus wagen?"

“Het bloed van Jezus reinigt mij. Ik prijs U, mijn Verlosser.” "Ik hoorde haar deze woorden zingen toen ik de kerk naderde. Toen ze mij zag, liet het meisje dat op de trommel speelde, haar stokken vallen en rende schreeuwend weg alsof ze een geest ha

Dr. Bert Loonstra
Opinie

Het convent: een geloofsdaad om de impasse in de CGK te doorbreken

We hebben er lang naar uitgekeken. Er is veel over gepraat. De betrokkenheid was hoog. Kerkenraden hebben hun gemeente vooraf geïnformeerd. Er is voor gebeden. In een van de kerken is een gebedsketen gevormd: elk kwartier zou vanuit de gemeente een g

Enquête toont aan dat katholieke priesters steeds jonger gewijd worden
Nieuws

Enquête toont aan dat katholieke priesters steeds jonger gewijd worden

Jonge katholieke mannen die later dit jaar tot priester worden gewijd, zijn jonger dan gemiddeld. Dat blijkt uit een nieuwe enquête die onlangs door de United States Conference of Catholic Bishops werd vrijgegeven. Daarnaast stellen veel toekomstige

CGK-convent
Video

Terugkijken: unieke landelijke vergadering CGK

Afgelopen zaterdag kwamen vertegenwoordigers van alle kerken binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) samen in een convent. Deze bijzondere bijeenkomst was bedoeld om te peilen hoe de kerken de toekomst van het kerkverband zien. In paneldisc

Chris Verhagen
Nieuws

Zijn alle mensen kinderen van God? Chris Verhagen reageert op David de Vos na eerder verwijderde video

In een nieuwe YouTube-video reageert de christelijke apologeet Chris Verhagen op het inmiddels veelbesproken boek van evangelist David de Vos. Dat deed Verhagen eerder al, maar die video moest offline gehaald worden vanwege geschonden auteursrecht. I

Jezus-film
Nieuws

Christelijke organisaties slaan de handen ineen en lanceren speciale Jezus-film voor dove mensen

Een nieuwe christelijke film geeft dove mensen de kans om het verhaal van Jezus op een geheel nieuwe manier te ervaren. Dat meldt Christian Today. De film, die geschreven en geproduceerd is door dove professionals, is door een samenwerking tussen Dea

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse bisschop verontschuldigt zich nadat hij Biden 'dom' noemde

Een katholieke bisschop biedt zijn excuses nadat hij onlangs de Amerikaanse president Joe Biden voor ‘dom’ uitmaakte. Dat meldt The Christian Post. De bewuste Amerikaanse bisschop, Robert Gruss, zei dit nadat Biden tijdens een bijeenkomst opmerkte da

Mannenzang Katwijk - 19 april 2024
Video

Kijk hier de Katwijkse mannenzangavond van afgelopen vrijdag terug

1700 mannen die psalmen, gezangen en geestelijke liederen zingen in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee: de mannenzangavonden zijn razend populair. In de afgelopen twee weken vonden er drie mannenzangavonden plaats in Katwijk die stuk voor stuk door 1