Adriaan Theunisse
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 juli 2020 door Jeffrey Schipper

Dominee gaat kanoën tegen corona-ellende

Adriaan Theunisse, dominee van de hervormde gemeente te Beekbergen, vaart van 3 tot en met 8 augustus met de kano van Iffezheim naar Lobith, een sponsortocht van ruim 500 kilometer over de Rijn. Geraakt door berichten uit sloppenwijk Vrygrond in Kaapstad over kwetsbare kinderen en kansarme families bij wie de coronacrisis extra hard toeslaat, wil hij zich op deze manier inzetten om de nood te verlichten. De volledige opbrengst is bestemd voor de Butterfly Way crèche en welzijnsorganisatie MES in Kaapstad, Zuid-Afrika.

Het is niet de eerste keer dat Adriaan Theunisse zich op het water begeeft. Als kind van een schippersechtpaar is hij op het water opgegroeid en heeft diverse diploma’s behaald in de zee- en binnenvaart. Hoewel zijn roeping inmiddels ergens anders ligt, is hij in zijn vrije tijd vaak met zijn gezin op het water te vinden. Ook met de kano heeft hij de Rijn inmiddels meerdere keren bedwongen.

De afgelopen maanden ontving Adriaan in toenemende mate berichten over corona-ellende op het zuidelijk halfrond, waaronder een hulpvraag voor de Butterfly Way crèche en MES Kaapstad. De Butterfly Way crèche aan de rand van sloppenwijk Vrygrond biedt opvang aan 75 kansarme kinderen. Ouders – als die er al waren – konden tijdens de volledige lock-down niet meer werken. Het wegvallen van inkomsten en het ontbreken van een sociaal vangnet leidde tot een acuut gebrek aan voedsel. Ook de crèche werd hiermee geconfronteerd. De radeloosheid en agressie onder de inwoners van Vrygrond namen in die mate toe, dat het leger moest worden ingezet in om de lock-down te handhaven. MES Kaapstad, een welzijnsorganisatie vergelijkbaar met het Leger des Heils, mocht als één van de weinige organisaties vrij de straat op om voedsel uit te delen aan daklozen en kansarme gezinnen. De Butterfly Way crèche wordt ook door MES Kaapstad ondersteunt met voedsel.

Inmiddels is de lockdown in Zuid-Afrika versoepeld. Echter niet omdat het virus onder controle is, maar vanwege economische redenen, wat onder andere betekent dat er teveel mensen sterven aan de honger. De nood is dus onverminderd hoog en stelt de Butterfly Way crèche en MES Kaapstad voor lange tijd voor extra uitgaven.
Voor Adriaan Theunisse kwam deze hulpvraag samen met zijn verlangen om, zodra het na de intelligente lock-down mogelijk zou zijn, een kanotocht te maken. Een sponsorkanotocht is hiervan het resultaat, met als doel de kwetsbare kinderen en gezinnen uit Vrygrond te ondersteunen nu de coronacrisis hen extra hard treft. Het streefbedrag is vastgesteld op €35.000, waarvan inmiddels ruim €23.000 is toegezegd. Geïnteresseerden kunnen via deze website meer informatie vinden over de kanotocht en de voorbereidingen, de Butterfly Way crèche en MES Kaapstad, sponsoring, en de financiële verantwoording van de sponsorgelden.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen