dr francis collins
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 juli 2020 door Nienke Alblas

Geloof en wetenschap combineren is voor deze christelijke topwetenschapper geen probleem

Amerikaanse gezondheidsadviseur dr. Francis Collins is gelovig en arts. De Intelligencer sprak met de wetenschapper. Zij stelden hem in een lang gesprek vragen over het coronavirus, de pandemie, een vaccin en het geloof. Hoe overbrugt hij de kloof tussen wetenschap en het geloof? "Ik heb nooit een probleem gehad om mijn geloof en werk te combineren. Sommige wetenschappers doen alsof het onmogelijk is, maar de caricaturen die zij schetsen komen niet overeen met mijn geloof."

Pandemie en vaccin
Omdat het COVID-19 nieuw is, weten wetenschappers veel dingen niet zeker over de verspreiding en de genezing van het virus. "Het coronavirus is vergelijkbaar met verwante virussen SARS, MERS en algemene verkoudheidsvirussen. Het grote verschil is, dat we nog steeds niet goed de biologie kennen van corona. Er zijn nog veel mysteries die moeten worden opgelost." De arts noemt verschillende bekende feiten over de besmetting en symptomen van het virus. 

"Ik denk dat het optimistisch is om te stellen dat we aan het eind van 2020 een vaccin zullen hebben die bewezen veilig en effectief is op grote schaal. Niemand zou het toelaten om een nieuw vaccin op grote schaal toe te passen", aldus dr. Francis Collins. Volgens Collins is het testen van een vaccin niet eenvoudig. "De beste wetenschappers van de wereld werken 24/7 aan het vaccin. Iedereen is onwijs toegewijd, maar we zijn ook toegewijd aan de veiligheid. We zullen hierin geen compromissen sluiten. Veel andere delen van het proces kunnen versneld worden, maar veiligheid staat voorop."

Geloof
Collins schreef onder andere een boek over het bewijs van het bestaan van God. "Ik was een atheïst toen ik begon met mijn studie geneeskunde. Ik was een christen toen ik mijn diploma haalde", aldus Collins. "Mijn studententijd heeft bijgedragen aan het vinden van God. Ik begon met af te vragen of er een God was en of Hij om mijn leven gaf. Op drieëntwintigjarige leeftijd zijn dit vragen die je in beslag kunnen nemen. Het leek mij logischer om te geloven dat er een God was dan Gods bestaan te ontkennen. Je kan als wetenschapper namelijk niet iets uitsluiten op basis van negatieven die je hebt, er is nooit genoeg bewijs om iets helemaal uit te sluiten. Als atheïst wordt dit wel van je gevraagd."

"Ik hoop dat er in de toekomst niet een winnaar en verliezer zal zijn in het conflict tussen wetenschap en religie. Als de wetenschap wint resulteert dit in een technologische samenleving zonder een geweten en moraal. Dit zou kunnen uitmonden in veel geweld. Maar als de wetenschap helemaal wordt weggelaten in onze maatschappij zullen veel gaven van wijsheid en inzicht die de mens van God heeft gekregen verloren gaan", legt de arts uit. "Ik hoop op een maatschappij die tot bloei komt door twee wereldbeelden bij elkaar te brengen. Dit zal je diepe inzichten brengen in de waarheid. Al moet je dan wel de juiste vragen stellen."

Afbeelding: screenshot video 'Francis S. Collins - Considering God's Existence?'


Corona
- SGP'er mag alleen met coronapas het Europees Parlement in: "Dieptriest"
- Prof. dr. Huijgen roept op: "Laat je alsjeblieft vaccineren, voor je naaste en voor jezelf"
- SGP-leider Van der Staaij verzet zich tegen maatregelen voor niet-gevaccineerden
- Reformatorisch Dagblad uit opnieuw kritiek op coronapas
- SGP-fractievoorzitter Staphorst te gast in talkshow: "Ik sta mijn ziekenhuisbed af"
Meer over Corona »

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen