koor
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 juli 2020 door Nienke Alblas

Dirigent Remco Hakkert blij dat koren weer mogen zingen: "Zingen is goed voor je"

Het RIVM ontraadt het zingen in koren en groepsverband niet langer. De coronamaatregelen moeten uiteraard wel worden gehandhaafd. Een voorwaarde voor het zingen is dat er anderhalve meter afstand wordt gehouden en de ruimte waarin gezongen wordt goed geventileerd is. Yvonne Sprunken sprak in EO live op Radio 5 met zanger en koordirigent Remco Hakkert. "Zingen is lichamelijk en geestelijk goed voor je", vertelt Hakkert.

"Ik ben opgelucht door dit besluit. Ik was er klaar mee niet meer samen te zingen", geeft de zanger aan. Sprunken vraagt hem of het nu wel veilig is om te zingen met elkaar door de aerosolen die hierbij vrijkomen. Deze aerosolen verspreiden zich door de lucht en kunnen het coronavirus overdragen. "We weten het niet zeker. In het algemeen is het zo dat het beter gaat in Nederland en we dus kunnen proberen weer met elkaar te zingen. Ieder koor is hier zelf voor verantwoordelijk en je doet je best om je aan alle richtlijnen te houden. We hopen dat we over een paar maanden kunnen zeggen: 'Pfieuw, het kon.' Nu weten we dat nog niet."

De koordirigent legt uit dat in Nederland 13.000 koren zijn. "Wij zingen graag in ons land. Dit zou te maken kunnen hebben met het calvinisme, onze cultuur, waarin je leert dat zingen twee keer bidden is", aldus Hakkert. "Zingen is lichamelijk goed voor je, maar ook voor je geest. Je kan ontspannen en hoeft je alleen op de muziek te focussen. Daarnaast is het samenkomen en het neerzetten van iets moois en daar samen van genieten is heel belangrijk voor koren."


Corona
- Grote meerderheid Amerikanen wil geen uitzonderingspositie kerken tijdens coronacrisis
- Advies GerGem: stel avondmaalsdiensten uit in coronatijd
- Jim lag 18 dagen in coma vanwege corona: "Ik dacht aan mijn vrouw die in vrede stierf"
- Corona trof christenen Nunspeet in het hart: 3 dominees blikken terug
- Corona-overlever tegen Andy Stanley: "Het is geen complottheorie, zet je mondkapje op"
Meer over Corona »

Luister hier naar de volledige radiouitzending

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.