Elburg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 juli 2020 door Patrick Simons

Rel koopzondag Elburg escaleert: aangifte tegen SGP-raadslid

De rel rondom de koopzondag in Elburg blijft maar voortduren. Deze week werd bekend dat de lokale winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) aangifte gedaan heeft tegen Dirk Bok, raadslid van Elburg namens de SGP. Dit naar aanleiding van een column die hij schreef waarin hij enkele bijzondere uitspraken deed over de winkeliers die op Eerste Pinksterdag besloten illegaal open te gaan. 

Het is al tijdenlang onrustig in het anders zo rustige Elburg. Dit vanwege een felle discussie over het al dan niet openstellen van de winkels op zondag. Volgens de winkeliers is dat op dit moment noodzakelijk om de verliezen op te vangen die ze door de coronacrisis hebben geleden. De gemeenteraad besloot echter geen toestemming te geven. Daar gingen de winkeliers niet mee akkoord en op Eerste Pinksterdag gingen een twintigtal winkels tegen de regels in open. De gemeente besloot niet te handhaven maar het besluit om geen koopzondag toe te staan werd ook niet teruggetrokken.

"Hij vergeleek ons met een drugskartel."

Overigens gingen de winkels slechts eenmaal open op zondag, om een statement te maken. De discussie is allesbehalve gaan liggen. Op social media én in Elburg zelf bleef het onrustig. De onrust nam vervolgens hevige vormen aan toen er op de website van de SGP-fractie een cartoon verscheen. Daarin vergeleek raadslid Dirk Bok de vrijheid om de Holocaust te ontkennen met het beëindigen van de zondagsrust. “Daar waren we door gekwetst”, reageert Anne-Marie van Hout namens WVE voor de camera van Omroep Gelderland. “Maar we waren net zo gekwetst door de column die daarbij verscheen.”

In de bewuste column schrijft het SGP-raadslid het onbegrijpelijk te vinden dat er politieke partijen zijn die het illegaal openen van de winkels op Eerste Pinksterdag steunen. Hij zette de winkeliers die opengingen weg als leden van een criminele organisatie. Dat gaat volgens Van Hout veel te ver. “Een alinea later maakte hij het nog wat erger en vergeleek hij ons met een drugskartel. Dat vinden wij onacceptabel. Dat is laster en dat hoeven wij niet te accepteren.” De winkeliersvereniging heeft daarom maandagmiddag aangifte gedaan tegen Bok.

"Aangifte helpt niet bij het zoeken naar verbinding."

Jan Krooneman, fractievoorzitter van SGP Elburg, stelt in een reactie tegenover Omroep Gelderland de aangifte niet te begrijpen. “We hebben al uitgebreid onze excuses aangeboden, zowel in de media als in de gemeenteraad. We hebben de strip zo snel mogelijk van onze website afgehaald, en we hebben de tekst aangepast, nadat we zelf ook zagen hoe kwetsend dit zou kunnen zijn. Dat ze nu aangifte doen, helpt volgens mij niet bij het zoeken naar verbinding binnen Elburg.”

Reacties

W
De letter dood maar de Geest maakt levend, een groot probleem binnen religie.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events