Hey Bijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

08 juli 2020 door Redactie

Hey Bijbel: De 140 verhalen die alles veranderden

Hey Bijbel is een miniglossy voor iedereen over het bekendste boek ter wereld. “Voorkennis is niet nodig”, aldus boekmaker Paul van der Niet, die het concept bedacht en uitvoerde met schrijver Reinier Sonneveld en vormgever Robert-Jan van Noort. Ook als je niets van de Bijbel weet, kun je met dit boekje uit de voeten. Sleutelwoorden zijn eigentijds en toegankelijk. De komende 3 weken een drietal stukken uit deze miniglossy. Vandaag nummer 1: over de Jezus-verhalen.

De 140 verhalen die alles veranderden
De Bijbel is zo groot geworden dankzij een enkele persoon. Anders was het gewoon de bundel heilige teksten van een exotische Oosterse religie gebleven. Alleen de aanhangers hadden het nog gekend. Maar het was een van die aanhangers, Jezus, die enkele vernieuwingen doorvoerde waardoor de Bijbel met een extra deel werd uitgebreid (het Nieuwe Testament) en uiteindelijk een miljardenoplage kreeg.

Waarom? Wat was er zo uniek aan deze figuur?

Jezus schreef geen dikke boeken, maar deed wel een aantal heel opvallende dingen.Hij bracht, zo ervoeren zijn omstanders, iets van de hemel op aarde. Dat noemde hij ‘het koninkrijk van God’.

Er zijn zo’n 140 verhalen over Jezus bewaard gebleven in de Bijbel, waarin je dat telkens ziet gebeuren. Omstanders zien hem bijvoorbeeld mensen genezen: mensen die al jaren kreupel waren, gaan weer lopen. Ook is hij een vernieuwende leider, doordat hij zich dienend opstelt tegenover zijn volgelingen. Hij wast bijvoorbeeld hun viezen voeten, wat eigenlijk een slavenklusje is. Het is verder opvallend hoe zeer hi jee verschoppelingen betrok in zijn missie. Prostituees, mensen met huidziektes, verraders, corrupte ambtenaren - ze horen er gewoonlijk niet bij, maar Jezus nodigt ze uit en ze kunnen een nieuw leven beginnen.

Als Jezus wordt gekruisigd, zegt hij maar weinig, er gebeurt vooral veel. En als hij wat zegt, is het meteen raak. “God, vergeef het hen…” bidt hij voor zijn beulen die net zijn de handen en voeten kapot gespijkerd hebben.

Dit is zijn grootste daad: een paar dagen na zijn overlijden, zien zijn studenten hem plotseling op de meest onverwachte momenten verschijnen. Ze praten met hem, eten met hem, raken hem aan. De Bijbel beschrijft dit als de definitieve doorbraak van waar hij al die tijd aan had gewerkt: Gods koninkrijk, Gods nieuwe wereld.

Lees hier meer over de miniglossy Hey Bijbel.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen