baby
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

09 juli 2020 door Patrick Goede

Dominee bedenkt codetaal voor als puberzoon "in de problemen komt"

Pastor Bert Fulks komt in aanraking met heel wat tieners die problemen hebben op het gebied van drank- en drugsgebruik. Hij vroeg hen of ze het idee hadden dat ze iets aan de situatie konden veranderen toen die zich voor het eerst voordeed. Bijna allemaal gaven ze aan het idee te hebben dat ze 'vast zaten'. Daarom bedacht Fulks codetaal voor zijn tienerzoon zodat hij in lastige situaties kan 'ontsnappen'.

De peer-pressure, oftewel groepsdruk, is voor veel jonge pubers in bepaalde situaties simpelweg te groot om nee te kunnen zeggen tegen drank of drugs. Bert Fulks wilde dit ondervangen. Hij heeft afgesproken dat zijn zoon een 'X' kan sturen. Waar of wanneer hij dit ook doet, een moment later krijgt hij één van zijn ouders aan de lijn met een "noodsituatie".

"Het gesprek zal ongeveer zo verlopen", legt Bert uit. "Laten we voor het gemak zeggen dat mijn zoon Danny heet. Dan bel ik hem op en zeg: "Danny er is iets gebeurd en ik moet je nu direct ophalen". Dan zegt hij: "Wat is er gebeurd?". Ik vertel hem dan dat ik het later zal uitleggen en er in 5 minuten ben. Dan heeft Danny een excuus om uit die situatie weg te komen.

Onderdeel van de afspraak is dat wanneer de puberzoon of -dochter wordt opgehaald er geen vragen worden gesteld. "Dat hoort bij het vertrouwen dat je daarbij aan je kinderen geeft", vertel pastor Fulks aan Inspire More. Bert Fulks groeide zelf op als zoon van een dominee en weet hoe lastig die positie dus voor zijn eigen zoon kan zijn.

Reacties

H
Super goed! Wat een idee....

dikke ‘thumbs up’!!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.