vuisten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

10 juli 2020 door Nienke Alblas

God vroeg Dina de moordenaar van haar ouders te vergeven

Elf jaar geleden stortte de wereld van de Zuid-Afrikaanse Dina Kool (33) in toen haar ouders op brute wijze werden vermoord. Dina vertelt aan Eva hoe ze jaren werd verteerd door wrok en hoe God haar vroeg om de moordenaar van haar ouders te vergeven. "Vijf jaar lang werd ik opgejaagd door onrust en haat, maar toen God in mijn leven kwam verdween deze onrust en maakte plaats voor een diepe vrede."

Na een geschil met een werknemer ontsloegen de ouders van twaalf kinderen een werknemer van de melkveeboerderij. Een jaar later besloot de ex-werknemer wraak te nemen. Wraakmoord is in Afrika helaas nog orde van de dag. "Hij richtte een afschuwelijk bloedbad aan en nam het leven van mijn lieve ouders. De dader was eropuit om iedereen die hij in en rondom het huis van mijn ouders tegenkwam van het leven te beroven." Gelukkig waren er geen andere broers en zussen op de boerderij.

"De jaren na de moord op mijn ouders waren de zwaarste jaren van mijn leven. Ik werd verteerd door wrok en haat en bevond mij in een donkere tunnel", vertelt Dina aan Eva. Ondanks haar negatieve gevoelens, onmoete Dina haar man. Hij steunde haar in haar waaromvragen.

"Toen ik vijf jaar na de dood van mijn ouders tijdens Goede Vrijdag in de kerk zat, preekte onze predikant over één van de kruiswoorden van Jezus: ‘Vader vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen.’ Opeens besefte ik dat het onmogelijk was om aan God om vergeving te vragen als ik zelf niet bereid was om mijn naasten, en dus ook de moordenaar van mijn ouders, te vergeven." Dina wilde eerst niet luisteren, met gebalde vuisten stond ze tegenover God. Een paar maanden later ging ze confrontatie aan. "Ik wist dat God van mij vroeg om de moordenaar te vergeven, maar het was een onmogelijk vraag. Ik riep tot God: Help mij om deze woorden uit te kunnen spreken en deze man vanuit mijn hart te vergeven!”

Dina ontdekte dat vergeving een keuze is. Dit had een diepe betekenis voor haar geloof. "Sinds Jezus in mijn hart is gekomen ben ik een ander persoon. Vijf jaar lang werd ik opgejaagd door onrust en haat, maar toen God in mijn leven kwam verdween deze onrust en maakte plaats voor een diepe vrede."

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen