Thierry Baudet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 juli 2020 door Jeffrey Schipper

CGK-predikant waarschuwt tegen "nieuwe religieuze beweging" Thierry Baudet

Een christelijke lezer herkent in het nieuwe boek van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet "tal van christelijke motieven en woorden in deze bundel, maar ervaart al lezend vervreemding van Baudets evangelisch getinte boodschap, die op de keper beschouwd heidens is", constateert ds. C. P. de Boer in het Reformatorisch Dagblad.

In het RD schetst de christelijke gereformeerde predikant hoe Baudet een nieuwe beweging op gang heeft gebracht door middel van "een goed geoliede organisatie". De Boer merkt op dat kiezen voor FvD is volgens Baudet niet alleen een zaak is van gezond verstand, maar ook "een religieuze keus", verwijzend naar Baudets pleidooi voor 'een wederopstanding van onze geschiedenis, onze taal, onze tradities en ons thuis'. De partijleider ziet zichzelf het liefst als "een herder" en "een liefdevolle en charismatische leider van een nieuwe beweging met vele volgelingen". Daarbij gebruikt hij bewust termen als 'wedergeboorte', 'offermaaltijd' en 'hoop'. De Boer: "Zo presenteert hij zichzelf als leider van een nieuwe religieuze beweging."

"Zijn beweging is een van de uitwassen van het in de loop van de westerse geschiedenis gecultiveerde heidendom, dat in de loop van de 20e eeuw het kleed van het christelijke geloof heeft afgelegd", concludeert de predikant uit Sliedrecht. "Aan het begin van de 21e eeuw draagt deze religie nog even de sporen van het christendom met zich mee. Dat verklaart waarom iemand als Baudet zijn heimwee naar het Europa van weleer vertolkt met behulp van christelijke woorden, terwijl hij de Persoon, de betekenis en de consequenties van het christelijke geloof radicaal afwijst."

Dominee De Boer is van mening dat een christen een andere weg bewandelt. "Een christen wil echter niet terug, hij is op weg naar de toekomst van Gods Koninkrijk."

Lees het volledige artikel van ds. C. P. de Boer in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

R
Pleit de heer Baudet er niet juist voor om Christelijke normen en waarden te beschermen en terug te brengen? Dit terwijl een CU en CDA langzaam zo ver van deze zelfde normen en waarden beginnen af te dwalen, dat ik ze persoonlijk niet meer als Christelijke partijen zou bestempelen.
D
Hoe diep is de Gemeente van Jezus gezonken als zelfs christelijke gereformeerde (dus bijbelgetrouwe) predikanten het onderscheid tussen kerk en staat niet meer zien? Zal de Zoon des mensen nog geloof vinden op aarde wanneer Hij terugkomt op aarde? Nee, zijn Koninkrijk is niet van deze wereld, en met dominee De Boer ben ik op weg naar de toekomst daarvan. Maar wat begrijpt hij niet aan conservatieve politiek, zwaardmacht en visie op de natiestaat in deze (gebroken) wereld..? Kom eens langs voor een college, eerwaarde!
B
Ik denk dat dit een terechte waarschuwing is. "Onderscheiding van geesten" noemen we dat. Of ze wel uit God zijn.
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.