john piper
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

08 juli 2020 door Nienke Alblas

John Piper waarschuwt christenen tegen vaderlandsliefde

Christenen zouden terughoudend moeten zijn als het gaat om vaderlandsliefde, stelt John Piper. De Christian Post schrijft dat volgens de bekende gereformeerde theoloog de loyaliteit van sommige patriotten aan Amerika boven de loyaliteit aan Jezus Christus kan komen te staan. Hij beantwoordde in de podcast 'Ask Pastor John' de vraag: "Is er een gepaste manier voor een christen om patriot te zijn? Als dit zo is, wanneer gaat dit te ver?"

Piper legt uit dat patriotisme een vorm van vaderlandsliefde is. "Het kan goed zijn", stelt de theoloog, "ook al zijn we als christenen als vreemdelingen, vluchtelingen en bijwoners." Piper legt uit dat de Bijbel niets tegen 'bijzondere affecties' in het leven van een christen heeft. Zo kan een christen dus een voorliefde hebben voor een bepaalde stad, regio of een land, naast de liefde voor de mensheid in brede zin.

"Paulus schrijft hierover in Galaten 6 vers 10. 'Laten wij dus, terwijl wij gelegenheid hebben, goeddoen aan allen, maar vooral aan de huisgenoten van het geloof.' Dus we voelen een andere liefde voor de mensen die dichtbij ons staan in vergelijking met de mensen die we minder goed kennen."

Toch plaatst de voorganger een kritische noot bij deze tekst. "We mogen hen nooit onze absolute liefde en toewijding geven. Het is niet goed om je meer verbonden te voelen met je vaderland, stam, familie of, etniciteit dan dat je doet met het lichaam van Christus", aldus Piper. "Iedereen die in Christus is, is nauwer verbonden met anderen in Christus dan met hun landgenoot, partijlid, familielid of echtgenote."

"Als het erop aan komt heeft Christus elk menselijk verbond en elke menselijke liefde gerelativeerd in vergelijking met Zijn goddelijke verbond en goddelijke liefde. Het is van belang om Christus voorop te stellen in plaats van onze voorkeuren. Dit maakt dat we op een diepere en betere manier liefhebben, niet minder of slechter", aldus John Piper.

Tegelijkertijd zitten er aan vaderlandsliefde volgens Piper niet alleen verkeerde kanten. "Als ik kijk naar de Bijbel, is er niets mis met het uiten van dankbaarheid richting God voor de zegeningen van je land", besluit de theoloog zijn verhaal.

Beluister in de onderstaande video de volledige aflevering van Ask Pastor John over patriotisme

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Reacties

T
De heer Piper heeft gelijk als hij mededeelt dat voor een christen zijn broeders en zusters dichter bij hem/haar staan dan wie ook buiten de gemeente van Christus.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen