misbruik
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 juli 2020 door Jeffrey Schipper

Man werd oudste in christengemeente ondanks misbruik twee vrouwen

Hij is vader van vijf kinderen en twee pleegdochters en stelt zich op als vroom christen. Nadat hij twee jonge vrouwen misbruikte, neemt hij in 2019 zitting in de oudstenraad van een kerk in Hardinxveld-Giessendam. De twee misbruikslachtoffers, jonge twintigers, delen hun verhaal in het Nederlands Dagblad.

Dit verhaal speelt zich af vanaf 2009. V. (het ND heeft ervoor gekozen om zijn naam anoniem op te voeren, red.) maakt contact met jonge meiden om hen 'pastoraal' te begeleiden. In één van de ontmoetingen stimuleerde V. zijn slachtoffer om zelfverzekerder te worden. Wat begint met oogcontact wordt een tongzoen en later orale seks. Dit gaat gepaard met vrome gebeden. 'Weet je nog dat God zo persoonlijk tegen mij had gesproken dat ik jou mocht begeleiden?', laat V. per sms aan één van zijn slachtoffers weten.

V. was betrokken bij de broederraad van de christelijke gemeente De Schaapskooi in Hardinxveld-Giessendam, lid van het nazorgteam op conferenties van Heart Cry en werkte op zorgboerderij Leevboerderij het Erfdeel in Werkendam. Eenmaal ontslagen uit de zorgboerderij wordt V. ook in de kerk uitgesloten van officiële functies. Ook wordt V. door Heart Cry onder censuur geplaatst en bezoekt hij sindsdien nooit meer één van de conferenties. De slachtoffers betwijfelen in het ND of er vanuit De Schaapskooi en Heart Cry daadkrachtig genoeg is opgetreden. Namens De Schaapskooi sprak voorganger Arie van Heijningen over een 'buitenechtelijke affaire' in plaats van 'misbruik'.

V. wordt na een rechtszaak in 2014 vrijgesproken. Zijn naam duikt in 2019 opnieuw op omdat hij bij een kerk in de buurt, Christengemeente Hardinxveld-Giessendam, aan de slag gaat als oudste. Als het ND de kerkelijke gemeente confronteert met het verhaal, maakt de kerk duidelijk duidelijk dat in de Bijbel 'genade en waarheid' samengaan, verwijzend naar het verhaal van David en Batseba. Op basis van een concept-versie van het ND-artikel legt V., al dan niet in overleg met de oudstenraad, zijn functie als oudste neer.

In een aanvullend commentaar spreekt Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, van 'een sfeer van vertrouwen voor manipulerend voorspel' die 'verzwijgen, toedekken en bagatelliseren' mogelijk hebben gemaakt. 'Soms moet je een schandaal onthullen en ontleden, opdat daardoor soortgelijke schandalen worden voorkomen of onderkend', aldus Kuijper.

Lees het volledige verhaal in het Nederlands Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.