Ds. A. Jonker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

03 juli 2020 door Jeffrey Schipper

Mogen we als niet-Joden het Oude Testament op onszelf betrekken?

"Ik vraag me al langere tijd af wat voor ons heidense christenen het doel van het Oude Testament is. Er staan uiteraard veel verhalen in waar we van kunnen leren en het leert ons over wie God is, maar de teksten die erin staan zijn oorspronkelijk geschreven voor Israël. Mogen wij dit als niet-Joden wel op ons betrekken?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Het is goed om onderscheid te maken tussen de betekenis van Bijbelteksten voor het volk Israël en voor de gemeente van Christus uit de heidenen", antwoordt ds. A. Jonker. "Maar dit onderscheid hoeft niet te betekenen dat het Oude Testament (OT) voor de christenen uit de volkeren geen betekenis heeft. We kunnen namelijk het Nieuwe Testament (NT) nooit goed begrijpen en de betekenis er van peilen zonder het Oude Testament.

Als psalmen gezongen zijn door gelovigen van het OT, dan mogen de psalmen ook gezongen worden door de gelovigen uit het NT. Het is namelijk het geloof wat de verbindende schakel is. Teksten uit het OT mogen en moeten ook door de gelovigen van het NT (ook uit de volkeren) gelezen worden, want ze behoren tot het gemeenschappelijke geloofsgoed van alle gelovigen in Christus Jezus. De verbreding van de betekenis van het OT gaat dus via Jezus Christus. Hij laat het evangelie verkondigen aan Joden en heidenen. Hij leert door de apostelen om het Woord van God, OT én de brieven, te accepteren als gezaghebbende woorden van God.

Nu moeten we bij de verschillende teksten wel opletten of er bepaalde aspecten in een bepaalde tijd en situatie behoren of dat ze speciaal betrekking hebben op het Joodse volk. Zo mogen we Jesaja 53 wel op onze situatie betrekken (zoals je dat ook leest in Hand. 8), want het gaat om hun en onze Redder: Jezus de Messias. Maar de belofte van het land Kanaän voor het volk Israël wordt nooit een belofte voor de heidenvolken. Teksten waarin God belooft dat Hij aan Zijn volk zal gedenken en dat Zijn volk voor eeuwig Zijn erfdeel is, hebben betrekking op het volk Israël."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

E
Volgens Paulus zijn we ge-ent op de edele olijfboom, de Joodse stam. Met Jezus geadopteerd door de Vader.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.