Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 juli 2020 door Redactie

ChristenUnie wil dat Nederlandse regering excuses aanbiedt voor slavernijverleden: Kamermeerderheid tegen

ChristenUnie wil dat de Nederlandse regering excuses aanbiedt voor het slavernijverleden van ons land. Gisteren deed Gert-Jan Segers dit voorstel samen met Rob Jetten van D’66. Het voorstel wordt ook gesteund door GroenLinks. Premier Mark Rutte liet tijdens het racismedebat weten dat excuses op dit moment niet aan de orde zijn. Volgens hem komt het er voorlopig niet van.

“We moeten niet gemakzuchtig omgaan met de zwarte bladzijden uit onze geschiedenis”, schrijft Segers op de website van zijn partij. “We kunnen ze niet zomaar dicht laten en we kunnen er ook niet een snel ‘sorry’ over uitspreken. We moeten ons als gehele samenleving verzoenen met een verleden waarin onmenselijk leed is aangedaan, dat tot op de dag van vandaag doorwerkt. Het is daarom belangrijk de rol van Nederland en de Nederlandse autoriteiten te beschrijven, te erkennen en daar dan ook excuses voor aan te bieden.”

Het is overigens niet de eerste keer dat ChristenUnie voor excuses pleit. In 2013 riep Arie Slob, destijds fractievoorzitter, daar ook al toe op. Segers: “Het kabinet heeft inmiddels een dialoog opgestart die gericht is op de erkenning van het slavernijverleden, waar ook het opzetten van een kenniscentrum over het slavernijverleden onderdeel van kan zijn. Dat is een goede stap. De excuses die de overheid aanbiedt vloeien dan logisch voort uit een traject van erkenning en inbedding in de samenleving.”

Het voorstel van de partijen komt op Keti Koti. Op deze jaarlijks terugkerende feestdag op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij in Nederland gevierd. Het is inmiddels 157 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte.

Tijdens het racismedebat van donderdag zorgde het voorstel van ChristenUnie en D’66 voor flinke discussies. Premier Mark Rutte stelde echter dat er voorlopig geen excuses zullen komen. Hij zei de oproep te begrijpen maar stelt dat het aanbieden van excuses mogelijk zorgt voor verdere polarisatie van de Nederlandse samenleving. Hij zegt dat kabinet hiermee geworsteld heeft, maar toch het besluit heeft genomen om geen excuses aan te bieden. Hij vroeg zich daarbij hardop af hoever je in de tijd terug kan gaan om je excuses aan te bieden.

De meerderheid van de Tweede Kamer is het overigens met Rutte eens en vindt het aanbieden van excuses op dit moment niet nodig. CDA, VVD, PVV, FvD en SGP staan niet achter het voorstel van ChristenUnie. 

Reacties

Het is al zó lang geleden en er wordt vaak niet bijgezegd dat de Afrikanen zelf Afrikanen verkochten. Dat was heel lang de gewoonte, van een volk dat overwonnen was, werden de waardevolle mensen, vooral de mannen verkocht, zodat ze niet meer konden aanvallen.

De Surinamers van nu, leven allemaal hun hele leven in vrijheid en al hun ouders, ze moeten zelf iets van hun leven maken, dat moeten wij ook. Niet vast blijven zitten in het verleden, maar op naar morgen.

Voor het geval je het weten wil. Wat is het verschil, tussen spijtbetuiging en excuses. Als men spijt betuigt, zegt men dat het erg is wat er gebeurd is. Met excuses geeft men aan mede verantwoordelijk te zijn. En.... dan zou een schadevergoeding kunnen volgen. Maar... waarom zeggen we dat niet gewoon eerlijk? En ook... kun je dat leed, wel met geld vergoeden? En waar is het einde? Er zijn er nog veel meer in de geschiedenis.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.