Van Lodenstein College
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 juli 2020 door Jeffrey Schipper

Donkere refodocent deelt pijnlijke ervaringen met racisme

"Ik bespeur in de reformatorische gezindte nogal wat gezinnen kortzichtige visies over mensen met een andere huidskleur. In de Betuwe heersen nogal uitgesproken en vijandige opvattingen over buitenlanders", constateert Josh van Haeften (36), docent godsdienst op het Van Lodenstein College in het Reformatorisch Dagblad.

'Heb jij zo les van die k..zwarte? Heb jij ook zin hem een kogel door zijn kop te schieten', vroeg een jongen aan één van de leerlingen van Van Haeften in 2019. Deze leerling deelde dit verhaal met de docent. De docent was blij met de reacties van andere leerlingen. De leraar merkt ook op dat hij een jaar lang door twee docenten uit de rechterflank van de reformatorische gezindte is genegeerd. "Ik weet zeker dat hun weerzin tegen mij met mijn huidskleur te maken had. Dat zeiden ze ook gewoon."

Bij verjaardagen in reformatorische kring worden er volgens Van Haeften soms pijnlijke grappen gemaakt als 'O, houd je portemonnee bij je!' Dat van de vijf incidenten waarbij een leerling werd geschorst vanwege racistische uitlatingen slechts één ouder een excuusbrief stuurde, vindt hij teleurstellend. Op momenten dat de docent het zwaar heeft, houdt hij Psalm 37:3 in gedachten: 'Vertrouw op den HEERE en doe het goede; bewoon de aarde en voed u met getrouwheid.'

Lees hier meer in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

R
Wat goed dat je dit onderwerp zo eerlijk beschrijft. Wij hebben ook 3 adoptiekinderen ontvangen uit Gods hand en dit klinkt erg bekend in de oren. Ik hoop echt dat dit artikel er aan bijdraagt dat bij sommige mensen de knop omgaat. Ik vind het altijd extra kwetsend als dit door Christenen gebeurt, daar wij allen geschapen zijn door dezelfde Vader.Ik wens je Gods zegen toe.
P
We voelen ons vaak verheven tegenover mensen met andere huidskleur, laten we hierbij bedenken dat Jezus zich niet verheven voelde maar dienend is en dat Hij waarschuwend is dat er nog veel doornen en distels tussen het koren groeien. Laten we dat in acht nemen op school kerk of samenkomsten dat wij ook dienend moeten zijn.
K
Ik denk dat Arjan ten Brinke met zijn opmerking over Urk en de PVV meer gelijk had, dan dat sommigen zouden willen.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.