chosen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET WORLD VISION

 

Chosen: kindsponsoring omgedraaid!

Het ene kind gaat vastberaden op één foto af, de ander bekijkt ze allemaal rustig. De blijdschap straalt van de kinderen af als ze hun keuze maken en een foto van de lijn halen. Zo ziet het eruit als een kind via World Vision's nieuwe project: Chosen een sponsor kiest.

World Vision wil dat kinderen in ontwikkelingslanden gezond zijn en onderwijs krijgen. We willen dat kinderen opgroeien in een veilige leefomgeving waar ze liefde ervaren en doorgeven. Zodat ze tot bloei komen.

Het is een warme maandagochtend als 163 kinderen zich verzamelenin Hoima in Oeganda. Over de stoffige rode zandwegen komen ze aangelopen. Ze hebben hun mooiste kleren aan en gaan aarzelend één voor één de de ruimte in waar de foto’s van Nederlandse sponsors aan een lijn hangen. Het ene kind gaat vastberaden op één foto af, de ander bekijkt ze allemaal rustig. De blijdschap straalt van de kinderen af als ze hun keuze maken en een foto van de lijn halen. Vol bewondering en verwachting kijken ze naar de foto. Deze keuze kan hun leven voorgoed veranderen. En dat van hun sponsor.

Chosen is de nieuwe manier van kindsponsoring, eind 2019 geïntroduceerd door ontwikkelingsorganisatie World Vision. Met Chosen is het aan de kinderen om te bepalen wie hen mag sponsoren, in plaats van andersom zoals bij traditionele kindsponsoring.Hiermee staan de kinderen ook hierin écht centraal, een werkwijze die de programma’s van World Vision kenmerkt.

De kracht van Chosen
Kinderen die opgroeien in armoede kunnen vaak geen eigen keuzes maken. Ze kunnen niet kiezen naar welke school ze gaan, omdat de school te ver weg is om er naartoe te lopen. Ze kunnen niet kiezen wat ze die dag aan zullen doen, want vaak hebben ze alleen een afdankertje van een broertje of zusje. Ze kunnen niet kiezen wat ze die dag willen eten, want er komt vaak maar één eenvoudige maaltijd per dag op tafel.

Wanneer kinderen meedoen aan Chosen, ervaren ze dat ze wél keuzes mogen en kunnen maken in het leven. World Vision geeft hen door Chosen de kans om de toekomst in eigen hand te nemen, hun talenten te ontwikkelen en zo verandering te brengen in hun gemeenschap. En om een betekenisvolle relatie aan te gaan met de sponsor. Zo draagt Chosen ontzettend veel bij aan hun eigenwaarde.

“Het klinkt misschien vergezocht maar, als je zwanger bent dan kun je eigenlijk ook niet kiezen wat voor kindje je krijgt. Een kind dat geboren wordt in Oeganda kiest zelf niet waar hij of zij opgroeit, maar moet zich soms wel in lastige situaties staande houden. Met Chosen laat je de keuze bij het sponsorkind waardoor het zelf zeggenschap krijgt. Ik vind het heel mooi dat een kind de kans krijgt om zelf te kiezen welke sponsor hem of haar het meeste aanspreekt in plaats van andersom. Daarom doe ik mee met Chosen!”, vertelt Daniëlle Koudijs van platform Power to the Mama’s.

Bekijk deze video om te zien hoe Linnete voor Daniëlle koos.

Het verhaal van Milli
Milli (5, Bangladesh) was één van de kinderen die via Chosen haar sponsor mocht kiezen. Ze was zo enthousiast om haar sponsor te kiezen, ze had haar mooiste jurk aangetrokken. Waarom ze deze sponsor heeft gekozen?: "Hij is een dokter, en daarom vind ik ze leuk, en ze glimlachen allemaal. Ik heb er veel gezien, maar ik heb de beste gekozen!” Ze weet niet zeker of hij een dokter is, geeft ze toe, maar omdat zijn overhemd erin zit en hij een bril draagt, gaat ze ervan uit dat hij dat wel is.

Ook herkent ze haar eigen familie op de foto die ze koos. "Zij hebben  er drie in de familie, en wij hebben er drie in de familie. Ze hebben een dochter en ik ben een dochter." 

Milli woont bij haar moeder en vader. Haar vader is riksja-chauffeur en haar moeder snijdt katoen in de plaatselijke kledingfabriek. Ze kunnen amper rondkomen. Ongeveer een keer per maand kunnen ze zich een luxe als vlees bij de maaltijd veroorloven. Rimi houdt van rundvlees en vis als ze het kunnen betalen. Rond het huis helpt ze de vloer te vegen, het bed op te maken, het muskietennet op te hangen en water te verzamelen. Ze gaat naar school en houdt van taal. "Als ik van school kom, zit ik graag met een boek. Ik houd ook van dansprogramma's op tv", vertelt Milli. Haar ouders hopen dat Milli een opleiding krijgt en haar droom volgt om dokter te worden. 

Invloed van Corona
Op 11 december 2019 kozen kinderen in Oeganda voor het eerst Nederlandse sponsors. Dit werd snel opgevolgd door het volgende feestje in Oeganda, op 24 februari van dit jaar. Het volgende feestje stond al gepland: 30 april in Ethiopië. Helaas ging dit vanwege COVID-19 niet door. Maar Chosen gaat wel door, want kinderen verdienen een betere toekomst. 

Maak jij de keuze om een kind in armoede een eigen keuze te geven? Sponsor een kind via Chosen!

Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.