zwarte jezus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 juli 2020 door Nienke Alblas

Schilderij met zwarte Jezus tentoongesteld in kathedraal

De St. Albans Cathedral heeft in solidariteit richting de Black Lives Matter beweging een schilderij opgehangen waarop Jezus als zwarte man wordt afgebeeld. 'A Last Supper' (zie afbeelding) gaat volgens kunstenares Lorna May Wadsworth in tegen de 'westerse mythe' van de witte Jezus. Christian Today doet verslag van de tentoonstelling van het schilderij.

"In de St. Albans Cathedral willen we achter de Black Lives Matter beweging staan. We willen meebouwen aan een sterke, eerlijke en rechtvaardige gemeenschap waar ieder mens gewaardeerd wordt. We luisteren naar de stemmen van zwarte mensen en waarderen hen", schrijft de kathedraal als toelichting van de tentoonstelling. Vanaf vier juli is het schilderij te bekijken.

"Het schilderen van het Laatste Avondmaal heeft me geïnspireerd om op een andere manier naar het afbeelden van Jezus te kijken", zegt de kunstenares Wadsworth over haar werk. Zij liet zich inspireren door het schilderij van het Laatste Avondmaal door Leonardo Da Vinci. "Onderzoekers stellen dat Jezus er waarschijnlijk uitzag als de meeste mensen in het midden oosten in zijn tijd. Europese kunstenaars hebben Jezus echter naar hun eigen evenbeeld afgebeeld." 

Wadsworth liet een Jamaicaanse man model staan voor Jezus. "Mijn afbeelding van Jezus als een zwarte man is net zo 'kloppend' als het idee dat Jezus eruit zag als een Florentijnse man. Ik wilde vooral de diepe bewogenheid van Jezus weergeven."

Lees het volledige artikel

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen