CDA
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 juli 2020 door Redactie

Strijd om lijsttrekkerschap CDA gaat verder met kandidaat minder

De strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA zal verdergaan met een kandidaat minder. Martijn van Helvert heeft besloten om zich terug te trekken. Dat maakte hij zelf bekend. Voor velen was Van Helvert de minst kansrijke kandidaat.

In een uitgebrachte verklaring stelt Van Helvert te hebben gemerkt dat hij weinig kans maakt. “Hoewel ik uit vele regio’s van vele leden en niet-leden zeer warme en enthousiaste steunbetuigingen heb ontvangen, constateer ik dat de verkiezing tussen de andere kandidaten zal gaan”, schrijft hij. Daarom heeft hij besloten om zijn kandidatuur in te trekken. In de peilingen van de afgelopen dagen bungelde Van Helvert onderaan.

Van Helvert zette zich de afgelopen jaren intensief in voor vervolgde christenen wereldwijd. Samen met Joël Voordewind van de ChristenUnie hamerde hij voortdurend op de erbarmelijke omstandigheden van vervolgde christenen. Eerder dit jaar stelde Van Helvert nog Kamervragen over de situatie van de Chinese predikant Wang Yi, die vanwege zijn geloof is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar.

Er blijven nu drie kandidaten over voor het lijsttrekkerschap: Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Pieter Omtzigt. In zijn verklaring zegt Martijn van Helvert niet welk van de kandidaten hij steunt. “Hugo, Mona en Pieter zijn alle drie hele sterke CDA-politici”, schrijft hij diplomatiek. Leden van het CDA stemmen tussen 6 en 9 juli wie de nieuwe lijsttrekker zal gaan worden.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen