waker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 juli 2020 door Redactie

Conservatief hooggerechtshof Verenigde Staten verklaart anti-abortuswet nietig

Opvallend nieuws uit de Verenigde Staten. Daar heeft het hooggerechtshof namelijk een anti-abortuswet van de staat Louisiana nietig verklaard. Dit nieuws is opvallend omdat president Donald Trump juist twee conservatieve rechters aan het hooggerechtshof heeft toegevoegd. Het is sindsdien de eerste uitspraak tegen abortus en meteen lijkt het mis te gaan.

Het aanstellen van proliferechters was een verkiezingsbelofte van Trump. Die belofte kwam hij overigens ook na. De president wist twee nieuwe conservatieve rechters toe te voegen aan het hooggerechtshof waarmee er een conservatieve meerderheid kwam. Bij de eerste beste keer dat er nu echter een zaak rondom abortus ter sprake komt, gaat het alsnog mis. De twee nieuwe rechters stemden, samen met twee reeds langer zittende conservatieve rechters, voor de anti-abortuswet uit Louisiana. Opperrechter John Roberts besloot echter om in zijn stemgedrag mee te gaan met de vier progressieve rechters aan het hof.

Hij stelt dat hij dit enkel deed op basis van juridisch precedent. Vier jaar geleden werd er namelijk door het hof over een vrijwel identieke wet gestemd uit Texas. Toen werd de wet ook nietig verklaard. Op basis van dat besluit besloot Roberts dat hij niet anders kon dan tegen stemmen vanwege het juridische precedent. Opvallend detail: destijds stemde Roberts juist voor de wet van Texas.

In de nietig verklaarde wet stond dat abortusartsen een licentie moesten hebben voor een algemeen ziekenhuis dat op maximaal 50 kilometer van de abortuskliniek gevestigd was. In feite betekende dit dat er in de hele staat Louisiana maar één kliniek open had kunnen blijven.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen