aartsbisschop justin welby
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 juni 2020 door Nienke Alblas

Anglicaanse kerk wil monumenten slavernij en beelden 'witte Jezus' verwijderen

De aartsbisschop van de Anglicaanse kerk wil monumenten van de slavernij en beelden met een witte Jezus verwijderen uit kerken. "Sommige beelden zullen moeten verwijderd, anderen moeten in de context worden geplaatst", vertelt Justin Welby, het hoofd van de Anglicaanse Kerk, aan de Christian Post.

"De beelden moeten in context worden geplaatst. Sommigen moeten worden verwijderd, andere beelden moeten een nieuwe naam krijgen. Er zijn bij alle kerken monumenten te vinden. We zijn alle beelden aan het onderzoeken en sommigen zullen moeten worden verwijderd", vertelt de aartsbisschop.

Een priester uit Londen is het niet eens met het verwijderen van de beelden. "Als alleen de zondeloze mensen konden worden herdacht, zouden we alleen nog gedenkplaatsen voor Jezus hebben." Dominee Andy Bawtree uit Dover sluit zich aan bij de naamloze Londense priester. "We kennen veel heiligen, martelaars, helden en heldinnen, gebouwen die met dubieus verkregen geld zijn gebouwd. Maar niemand van ons is zonder blaam, we hebben allemaal gezondigd", aldus Bawtree. "Dus waar houd je op?"

Welby pleit ervoor dat de beelden waarop Jezus als een witte westerse man te zien is, worden neergehaald. Nick Timothy van de krant The Telegraph bekritiseert dit standpunt. "Welby had moeten stellen dat de betekenis van Jezus ligt in het geestelijke en niet in een politiek standpunt of ras. Jezus was door God tot vlees gemaakt en we zijn allemaal naar Gods evenbeeld gemaakt. In plaats van dit te stellen sluit de aartsbisschop aan bij de suggestie dat de beeldvorming van Jezus in westerse landen moet veranderen."

Bron afbeelding: Facebook Archbishop of Canterbury

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Reacties

W
Veel geschiedkundig onderzoek heeft duidelijk gemaakt, dat Jezus er waarschijnlijk zo uitgezien heeft als Kefah Allush qua bouw, lengte, licht getinte huidskleur (idd geen zwart en wit) en de kleding is ook nagenoeg wel bekend. In de EO-serie over het Midden-Oosten toont Kefah zich ook geheel in die stijl. De apostelen zullen van hetzelfde laken een pak zijn geweest en de overpriesters wss met iets duurdere kledij.
Niet eens zo'n gek idee:

alleen nog maar gedenkplaatsen voor de zondeloze Godmens Jezus. Zeker geen Jezus-beelden, of ze moeten van brons zijn. Godsbeelden zijn trouwens sowieso al taboe. Dus idd geen beelden maar alleen gedenkplaatsen. Misschien zou een kerk wel zo'n geschikte gedenkplaats kunnen zijn. Maar wat als daar alleen maar witte of gekleurde mensen komen? Dus alleen multiculti kerken zijn geschikt als we helemaal politiek -/religieus correct willen wezen.
R
Waarom toch al die anti-blank propaganda. Jezus was een Jood. De mozaiken en muurschilderingen uit Israël en Syrië uit die tijd laten voornamelijk blanke en rossige Israëlieten zien. De oudste afbeeldingen van Jezus in het Midden Oosten en Noord Afrika laten een blanke Jezus zien met bruine ogen en donker bruin haar. En zo zien ook de al 3000 jaar in Israël wonende Samaritanen er nu nog uit. Israël is pas donkerder geworden door de Arabisering van ongeveer 700 AD. Erg jammer dat de politieke correcte agenda nu ook de keren binnendringt.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen