almatine leene
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 juni 2020 door Patrick Simons

Dit schrijft de NOS over de eerste vrouwelijke GKv-predikant

Het was gisteren groot nieuws. De 35-jarige dominee Almatine Leene werd als eerste vrouwelijke predikant ooit binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt beroepen. Ze ontving een beroep van de Open Poort gemeente in Hattem en werd daarmee landelijk bekend. Ook de NOS interviewde haar over dit bijzondere nieuws.

Op dit moment werkt Leene nog bij een kerk in Zuid-Afrika als predikant. Ze vertelt desgevraagd dat ze hier indertijd voor gekozen heeft omdat ze in haar eigen kerk nog niet als vrouw dominee kon worden. Dat is nu dus wel het geval. “Ik heb mezelf wel een paar keer geknepen of dit echt gebeurt”, vertelt ze. Ze is overigens niet de enige predikant die door de gemeente werd beroepen. Tegelijkertijd ontving ook Jasper Bosman een beroep.

Leene is zeker geen onbekende. Drie jaar geleden was ze één van de genomineerden voor de prestigieuze titel ‘Theoloog des Vaderlands’. Ze vertelt dat ze het ontzettend bijzonder vindt dat ze als eerste vrouw is uitgekozen. Bovendien ziet Leene het beroep als een erkenning van haar roeping. “Want dat is hoe ik het ervaar: God heeft mij hiervoor geroepen.”

De predikant weet heel goed dat er discussie is over vrouwen als predikant. Ze voerde er al menig discussie over en schreef een proefschrift waarin ze met de Bijbel in haar hand betoogde dat man en vrouw gelijk zijn. “God roept zowel mannen als vrouwen aan het werk om leiding te geven in een kerk en om een verschil te maken in deze wereld.”

Lees het hele artikel op NOS.nl.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events