Wallen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 juni 2020 door THDV

Veertig procent van cliënten Scharlaken Koord overweegt te stoppen met sekswerk

Minimaal veertig procent van de cliënten van Scharlaken Koord (SK) ‘overweegt sterk’ om te stoppen als sekswerker, zo is de schatting van SK op basis van contact met de bijna 250 cliënten die in de afgelopen maanden contact met hen zochten.

"Van tien procent weten we dat ze gewoon weer terug willen zodra het kan. De andere vijftig procent heeft nog geen duidelijk plan, maar ongeveer de helft daarvan maakt in ieder geval ook de overweging om te stoppen", zegt manager Marja Sijpestein.

"Dat de wallen zo plotseling weer opengaan op 1 juli vind ik dus ook jammer voor de sekswerkers die bezig waren met oriënteren op ander werk", zegt Sijpestein. "Vanaf het moment dat dit besluit geventileerd werd, merken we meteen druk voor de vrouwen: wat ga ik nu doen? Het zou zo jammer zijn als sekswerkers onder druk al een keuze maken terwijl ze eigenlijk – door de relatieve rust van deze periode – nu ruimte hadden om zich te oriënteren op de toekomst. Veel vrouwen zitten nog in een procedure om een uitkering aan te vragen." De maatschappelijk werkers van Scharlaken Koord hadden liever meer tijd gehad met de vrouwen, voor bijvoorbeeld solliciteren of in de Summerschool, waarin cliënten in vier middagen worden meegenomen in de basis van het werken in een winkel als verkoopmedewerker. Nu loopt het dus allemaal anders.

Een ander punt van zorg zijn de signalen dat er ook in Oost-Europa "heel erg meegekeken wordt", door vrouwen die hier eerder werkten, maar ook door mensenhandelaren. "Nu de Wallen opengaan, zullen er weer veel vrouwen naar Amsterdam komen om hier te werken. Zelfstandig of niet." Scharlaken Koord wil alle vrouwen en mannen bijstaan, waar ze ook vandaan komen en of ze nu wel of niet als sekswerker terugkeren op de Wallen. "Wat er ook gebeurt, wat ze ook besluiten, we laten ze weten dat we er altijd voor ze zijn."

Om te begrijpen wat er gebeurd in de wereld van de prostitutie en waarom uitstappen zo moeilijk is biedt Scharlaken Koord een e-book aan. Een boek vol verhalen van vrouwen die verstrikt zijn geraakt in deze wereld maar ook een boek vol van wonderen die God doet in hun leven. Het e-book kun je gratis aanvragen via deze website.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen