Almatine Leene
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 juni 2020 door Patrick Simons

Eerste vrouwelijke predikant beroepen in Gereformeerde Kerken vrijgemaakt

Voor de eerste keer in de geschiedenis is er in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt een vrouw als predikant beroepen. Dominee Almatine Leene heeft een beroep ontvangen van De Open Poort, een gemeente in Hattem. Dat maakt de kerk zelf bekend op haar website. De predikant stelt dankbaar te zijn voor het beroep.

De kerkelijke gemeente maakt bekend dat ze twee predikanten beroepen hebben. Naast Leene is er ook een beroep uitgebracht op kandidaat Jasper Bosman. Hij is op dit moment nog kerkelijk werker. De kerkenraad van De Open Poort stelt dat beide predikanten uitstekend in het gemeenteprofiel passen en bij de visie die afgelopen jaar is opgesteld door de gemeente. “We zijn blij en dankbaar dat deze beide kandidaten door God op ons pad zijn gebracht”, aldus Kees Leppink, voorzitter van de beroepingscommissie.

Het was sowieso een bijzondere week voor de predikant. Eerst werd ze beroepbaar gesteld in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, een dag later kreeg ze een beroep van de gemeente in Hattem en op diezelfde dag beviel ze ook nog eens van een gezonde zoon. “In één woord: dankbaar!”, reageert ze op Twitter.

Sinds drie jaar is het voor vrouwen mogelijk om in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt een ambt te vervullen. De generale synode besloot in 2017 dat alle ambten opengesteld worden voor vrouwen.


Vrouw in de kerk
- Mogen vrouwen preken? Dit zijn de voors en tegens!
- Dr. Bert Loonstra: "Logisch dat Paulus zei dat vrouwen moeten zwijgen"
- Vrouwen moeten hun mond houden
- Vrouwen in het ambt? Dit zegt de Bijbel volgens Stefan
- Vrouwen moeten zich onderwerpen aan hun man: hoe zit dat eigenlijk?
Meer over Vrouw in de kerk »

Reacties

'Sinds drie jaar is het voor vrouwen mogelijk om in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt een ambt te vervullen. De generale synode besloot in 2017 dat alle ambten opengesteld worden voor vrouwen.'Ooit zei een oud gezegde: 'elke ketter heeft zijn letter'.

Wat zijn wij er toch goed in om de bijbel te laten zeggen, wat wij graag willen lezen dat er zou staan......
C
Ik snap wel dat God voor de opbouw van Zijn kerk koos voor mannen. Mannen én vrouwen - dat had door de té verschillende invalshoeken voortdurend discussie opgeleverd (en "een verdeeld huis....").

En alléén vrouwen was geen optie omdat vrouwen in die tijd nooit de benodigde reizen hadden kunnen maken.Mijn grote heldin is Corrie ten Boom, en als haar zuster Betsie een publieke bediening had mogen hebben, hadden we van haar mogelijk nog méér kunnen leren.

Maar Corrie ten Boom leidde geen kerk; haar roeping leidde haar op een ander pad.
D
Geweldig, (ook voor) Almatine. Ik ben er superblij mee. Gefeliciteerd, ook Hattem met deze gedurfde en m.i. zeker ook Bijbels gefundeerde keuze. Almatine is een vrouw met vele gaven. Ik heb haar ook meegemaakt op een themadag in Kampen, TU, over de hel: ze is verfrissend en wijs. Ze kan veel betekenen binnen de GKV. Gods zegen!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen