Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 juni 2020 door Redactie

Met dit nieuwe wetsvoorstel strijdt ChristenUnie samen met GroenLinks tegen discriminatie

Vandaag dienen ChristenUnie en GroenLinks samen een wetsvoorstel in waardoor het mogelijk zou moeten worden om misdrijven die met discriminatie te maken hebben zwaarder te bestraffen. Ruim twee jaar lang werkte Gert-Jan Segers samen met Kathalijne Buitenweg aan deze wet. Dat het voorstel juist nu komt is volgens Segers een “samenloop van omstandigheden”, zo vertelt hij tegenover NU.nl.

ChristenUnie en GroenLinks vinden dat deze wet hard nodig is omdat op dit moment een discriminatiefeit niet apart wordt meegenomen bij een geweldsdelict of vernieling. Dat moet volgens beide partijen anders. “In deze periode gaan veel ogen open”, aldus Segers. “Ook voor mij.” Hij werkte sinds 2018 samen met Buitenweg, Kamerlid namens GroenLinks, aan dit voorstel. Ook antisemitisme kan volgens hem beter worden aangepakt met deze nieuwe wet. “Antisemitisme kun je heel moeilijk registreren bij de aangifte. Slachtoffers moeten extra hun best doen om dat op een aangifteformulier te krijgen. Een aanval op een individu omdat hij deel uitmaakt van een minderheid is zo erg dat wij willen dat daar een strafverzwarende grond voor komt.”

Hatecrimes komen veelvuldig voor. In een persbericht wijst de ChristenUnie op de mishandeling van een man uit Almelo vanwege zijn huidskleur, de mannen die in Arnhem hand in hand liepen, de veelvuldige vernielingen bij het Amsterdams joodse restaurant HaCarmel en de bekladding van gebedshuizen met haatdragende slogans. 'Deze strafbare feiten hebben een extra grote impact op slachtoffers omdat ze voortkomen uit haat om wie ze zijn', laat de partij weten. 'Daarmee raakt het ook de rest van de samenleving. Want ook andere mensen die zich met hen identificeren kunnen zich hierdoor met rede bedreigd voelen. Dat zet de bijl aan de wortel van de rechtsstaat die iedereen in staat hoort te stellen om zonder geweld en angst het eigen leven vorm te geven.'

Onderzoek wijst uit dat het discriminatieaspect nu gaande het strafproces meestal uit beeld verdwijnt. Maar een bestraffing van hatecrimes alsof het ‘gewone’ vernieling of ‘gewone’ mishandeling is, doet geen recht aan slachtoffers. Omdat de discriminatoire drijfveer bij delicten vaak onbenoemd blijft ontstaat bij slachtoffers de gedachte dat het niet als belangrijk geacht wordt. Gevolg: slachtoffers doen geen aangifte van wat hen is overkomen. Uit onderzoek van het WODC blijkt dat het al vaak misgaat bij de aangifte. Discriminatie wordt door de politie vaak niet geregistreerd en komt daardoor niet bij het Openbaar Ministerie terecht. In 2019 zijn er slechts 47 veroordelingen geweest in zaken met een discriminatieaspect, blijkt uit het overzicht discriminatiecijfers van het Openbaar Ministerie.

Dit wetsvoorstel is volgens de fractievoorzitter van de ChristenUnie echter nog maar de eerste stap. Wat hem betreft blijft het daar niet bij. “We moeten ons hardop blijven uitspreken over gelijke behandeling van minderheden, bijvoorbeeld over de verandering die Zwarte Piet moet ondergaan. In de strijd tegen racisme, antisemitisme en discriminatie hebben we alles nodig.”

Lees het hele artikel op Nu.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Nou Gert Jan haal dan de balk eerst eens uit je eigen oog ,want jou regering maakt zich regelrecht schuldig aan discriminatie en achterstelling van de werkers op het platteland,systematisch wordt er een beeld geschetst en beleid gemaakt ,waar deze bevolkingsgroep wordt achtergesteld ,zwart gemaakt en financieel wordt leeggeroofd. En jij zet daar je handtekening onder.
Houd toch eens op over Zwarte Piet.

Het is een leuk kinderfeest met de spanning dat zowel Zwarte Piet als Sinterklaas voor de kinderen niet direct herkenbaar zijn.

Het heeft niets, helemaal niets met discriminatie oid te maken.

Er wordt van alles aan opgehangen dat kant nog wal raakt.