Erdogan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 juni 2020 door Redactie

Erdogan wil van oorspronkelijk Grieks-orthodoxe kerk moskee maken

De kans bestaat dat de Hagia Sophia in Istanbul binnenkort weer gebruikt gaat worden als moskee. Er loopt op dit moment namelijk een rechtszaak om van oorsprong Grieks-orthodoxe kerk weer moskee te laten worden. Op dit moment doet het dienst als museum, maar de kans bestaat dat de vele christelijke symbolen binnenkort weggewerkt zullen worden. Dat meldt de NOS.

Er heerst al een jarenlange strijd om het gebouw. Ooit werd het in de zesde eeuw na Christus gebouwd als een Grieks-orthodoxe kerk. Het zelfs geruime tijd de grootste kerk van de wereld. In de vijftiende eeuw werd er na de verovering van de Ottomanen echter een moskee van gemaakt. Vorige eeuw, in het jaar 1934, besloot Kemal Atatürk echter om er een museum van te maken.

Conservatieve moslims zijn daar tot op de dag van vandaag boos op en ieder keer weer laait de discussie op om er weer een moskee van te maken. In 2016 werd hiervoor een rechtszaak aangespannen en deze week zal de uitspraak zijn. President Erdogan kan in ieder geval niet wachten op de uitspraak. “De voorbereidingen zijn al in gang gezet”, stelde hij eerder deze maand toen hem gevraagd werd of hij van het museum weer een moskee wil gaan maken.

Het merendeel van de moslimgemeenschap in Turkije staat achter de plannen om weer een moskee van Hagia Sophia te maken. In Griekenland zijn ze juist ontzettend boos over de plannen. De Griekse minister van cultuur zei onder andere dat dit een teken is dat Erdogan nationalistisch en religieus fanatisme terug wil laten keren.

In het museum zijn overigens tal van christelijke symbolen te vinden op de muren en de daken. Toen de kerk werd omgebouwd tot moskee, werden deze allemaal weggewerkt. Later, na het besluit van Atatürk om er een museum van te maken, kwamen deze bijzondere afbeeldingen juist weer tevoorschijn. Wanneer Hagia Sophia daadwerkelijk een moskee wordt, worden deze afbeeldingen hoogstwaarschijnlijk opnieuw weggewerkt.

Reacties

P
satan maakt alvast de weg vrij voor de antichrist.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen