Dwight McKissic
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 juni 2020 door Patrick Goede

Baptistenpredikant wil naam van slavenhandelaar niet op seminarie

Pastor Dwight McKissic heeft het Baptistenseminarie in het Amerikaanse Louisville opgedragen de namen van de in slaven handelende oprichter te verwijderen van het gebouw. De pastor die zelf voorgaat in een grote baptistengemeente zegt dat de "integriteit de seminarie daartoe dwingt".

Het gaat om de naam van James P. Boyce, oprichter en eerste voorzitter van het seminarie. Deze man wordt vaak gezien als iemand die het theologisch onderwijssysteem probeerde te innoveren door het overtuigender en toegankelijker te maken. Hij verdedigde in zijn tijd het recht om slaven te hebben en bezat samen met twee andere oprichters meer dan 50 slaven.

Huidig voorzitter Albert Mohler vertelde in 2015 al dat hij niet van plan was de namen van de oprichters te verwijderen. "Ik wil de namen niet verwijderen omdat ik samen met de oprichters zonder schroom wil staan voor hun bijdrage aan de leer van de baptistengemeente. Wel staan hun namen voor gemengde gevoelens van trots. Zij vertegenwoordigen de last van het verleden en de noodzaak tot bekering hiervan."

Twitter
De oproep van pastor Dwight McKissic lokte op Twitter al snel een reactie uit van James White, directeur van Alpha en Omega ministries. "Dwight, is zijn naam op de gevel gezet vanwege zijn werk voor de theologie of omdat hij een slavenhandelaar was? Oh, en hij stierf in 1888, is hij dan nu niet een volmaakte heilige?"

Dominee McKissic pareerde deze comment als volgt: "Dat maakt niet uit. Je kunt niet met een schoon geweten iemand eren en steunen die zo tegen de wet inging. Je kunt zijn theologie niet scheiden van de praktijk. Ik laat het oordeel over zijn eeuwige bestemming over aan God."

Foto: Southwestern Baptist Theological Seminary

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events