Joden uit Oekraïne
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 juni 2020 door Jeffrey Schipper

32 Joden dankzij Christenen voor Israël deze week naar het 'Beloofde land'

Afgelopen donderdag kregen we het nieuws over de alija van 32 Joden uit Oekraïne naar Israël. Op maandag 22 juni zijn deze nieuwe immigranten vanuit Kiev vertrokken, laat Christenen voor Israël weten.

'Vanaf de synagoge namen we zes olim (nieuwe immigranten) mee, van vier generaties: een grootmoeder, dochter en haar man, twee kleinkinderen en een achterkleinkind', schrijft veldwerker Koen Carlier. 'De rabbijn wenste hen veel succes bij deze beslissing. Hij grapte dat voor elke Jood die naar Israël vertrekt en twee nieuwe Joden bij komen. Hij bedoelde daarmee dat er nog steeds Joden in het verborgene zijn die nog nergens bij aangesloten zijn.

Uit Odessa waren er in totaal tien olim, waaronder Boris, zijn vrouw Kayla en hun zes kleine kinderen. Boris heeft de de kleuter- tot de middelbare school bij Tikva Odessa doorlopen. Boris en Kayla hebben lang nagedacht over hun toekomst en die van hun kinderen. Ze vroegen zich af of ze de kinderen in Oekraïne of in Israël wilden laten opgroeien. Dat is een moeilijke keuze, die je niet zomaar maakt. Uiteindelijk werd de knoop doorgehakt en besloten ze om naar Israël te gaan.'

Sinds Israël in 1948 een eigen staat heeft zijn honderdduizenden Joden naar het Beloofde land verhuisd. Veel christenen geloven dat hiermee een Bijbelse profetie in vervulling gaat en de Joden in Israël ooit Jezus als hun Messias gaan ontmoeten. 'In Jesaja 43 lees je dat God een nieuwe weg door de wildernis zal aanleggen, waardoor Zijn Volk naar huis kan terugkeren', schrijft Carlier in zijn reisverslag. Christenen voor Israël is in 1996 begonnen met het project ‘Breng de Joden Thuis’. Door dit project hebben al ruim 130.000 Joden kunnen emigreren naar Israël. 

Het aantal Joden op deze wereld wordt geschat op 14,5 miljoen, plus nog 2,5 miljoen mensen met één joodse ouder. Ruim 6 miljoen Joden wonen in Israël, dus ongeveer 8 miljoen leven buiten Israël. De meesten wonen in de VS, ongeveer 5,5 miljoen. In Oekraïne wonen er naar schatting zo'n 300.000. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen