Israël Palestijnen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 juni 2020 door Jeffrey Schipper

Raad van Kerken trekt verzoek voor strafmaatregelen tegen Israël in

De Raad van Kerken (RvK) heeft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok op 22 juni een tweede brief gestuurd waarin zij hun schriftelijke verzoek voor strafmaatregelen tegen Israël intrekken, laat het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW) weten. In de eerste brief, opgesteld door de Wereldraad van Kerken, was de RvK uiterst kritisch op Israël vanwege het plan om gebieden in de Westelijke Jordaanoever onder Israëlisch beheer te plaatsen.

De RvK stelt dat zij als Raad “niet kan spreken over bepaalde sancties of aanzet tot strafmaatregelen. Die verantwoordelijkheid ligt bij de politiek.” De RvK zegt hierover graag met minister Blok in gesprek te willen gaan. Met de kennis van nu had de RvK de lidkerken en geassocieerde leden bij de brief betrokken. "Met de kennis van nu hadden we in het voortraject nog twee of drie stappen extra moeten zetten", zei voorzitter Geert van Dartel eerder tegenover CIP.nl. Ook gaf hij aan dat het beter was geweest om als Nederlandse Raad een eigen brief op te stellen.

Israël is van plan om een stukje van de Westelijke Jordaanoever onder Israëlisch bestuur te plaatsen. Dat is tegen het zere been van de internationale politiek. Dit gebied is ongeveer het meest omstreden stukje aarde ter wereld. Veel mensen vinden dat Joden niet het recht hebben om daar te wonen. Het zou een Palestijnse staat moeten worden.

Lees ook: Terugblik op ophef over Israël-brief: Raad van Kerken steekt hand in eigen boezem.

Reacties

De geloofwaardigheid van de Raad van Kerken is te grabbel gegooid.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen