doop
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 juni 2020 door Jeffrey Schipper

Ex-kandidaat PKN leidt nu baptistengemeente: "Kinderdoop is niet Bijbels"

Vanwege zijn doopstandpunt heeft R. J. Jansen zijn lidmaatschap van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) opgezegd. De voormalig PKN-kandidaat leidt nu een baptistengemeente. Onlangs voegden 22 christenen zich door middel van de geloofsdoop tot deze kersverse gemeente, meldt het Reformatorisch Dagblad.

Wie lid wil worden van deze gemeente moet de geloofsdoop ondergaan, ook wanneer die persoon als kind is besprenkeld. "Het besprenkelen van zuigelingen volgens ons geen Bijbelse doop is. De Bijbelse doop is dat we door onderdompeling begraven worden in een watergraf en daaruit worden opgericht, zoals staat in Romeinen 6", licht Jansen toe. Wie als kind gedoopt is en de geloofsdoop niet heeft ondergaan, is wel welkom aan de avondmaalstafel.

De doopkwestie is in christelijk Nederland een gevoelig punt. Zo werd Hermineke uit Goudriaan ooit ontslagen als gymjuf omdat ze zich liet dopen door onderdompeling. Vorig jaar ontstond op Urk onrust nadat een jonge evangelist die lesgeeft op een plaatselijke school niet meer voor de klas mocht staan. De leerkracht doopte een jongen die tot geloof kwam en graag gedoopt wilde worden. 

De nieuwe baptistengemeente van Jansen telt bij elkaar "zo’n 300 leden en meelevenden op de Veluwe en in Alblasserdam". De diensten worden belegd in onder meer Vierhouten, Voorthuizen en Alblasserdam. Binnenkort publiceert CIP.nl een tweeluik met Martijn Emmerzaal over de doopkwestie en hoe om te gaan met mensen die als kind zijn besprenkeld en op latere leeftijd overgaan tot de geloofsdoop. Emmerzaal schreef onlangs 'Genade Water - De doopbelofte voor klein en groot'.

Bekijk ook onderstaande lezing van Willem Ouweneel:


Doop
- Onrust op Urk: leerkracht mag niet meer voor de klas nadat hij als evangelist bekeerling doopt in IJsselmeer
- Kinderdoop of volwassendoop: wat is de Bijbelse doop?
- "Doopwater mag christenen niet scheiden"
- Waarom Martijn moeite heeft met christenen die zich laten overdopen
- Tien uitspraken van ds. Van Campen over de doop
Meer over Doop »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het werkwoord baptiz? betekent ‘onderdompelen, dopen’ en in mediale en passieve vormen ondergedompeld worden, gedoopt worden’ of ‘zich (laten) onderdompelen, zich (laten) reinigen door onderdompeling, zich (laten) dopen’ (uit: Studiebijbel van In de Ruimte).

Het besprenkelen van baby's met enkele druppels water (onterecht: 'kinderdoop' genoemd) benadert dus in geen enkel opzicht de Bijbelse doop. Welke 'doop' zou uit God zijn en welke uit mensen?

De enige ware doop is, gedoopt zijn in Christus dood. Dat is de bekering ofwel de besnijdenis van het hart. De waterdoop blijft een symboliek en heeft als zodanig geen kracht op zichzelf. Ten alle tijden gaat het om de wedergeboorte en dat is een zaak van het hart.

De kinderdoop is een dogma en uitsluitend volwassendoop ook. En al de zijnen werden gedoopt (Hand.16). De kinderen horen daar ook bij, of waar ligt de grens van het kind-zijn. In ieder geval zijn beide dopen op zich niet zaligmakend. W.O. werd op zijn 12 jr. (kind) gedoopt.
W
Heel nuchter bekeken heeft de reformatie nogal wat manco's opgeleverd, daarom zou het nog steeds een voortdurend proces van re-evaluatie moeten zijn.
Toon meer reacties (4)