Israël Palestijnen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 juni 2020 door ANP

Duizenden Palestijnen demonstreren tegen omstreden plan Israël

Ongeveer een week voor de mogelijke aankondiging van Israël dat het delen van de Westelijke Jordaanoever onder Israëlisch beheer plaatst, hebben Palestijnen geprotesteerd tegen het beleid van Israël, laat het ANP weten.

De Israëlische regering zou vanaf 1 juli de eerste stappen in deze richting kunnen zetten. De Israëlische regering neemt een plan van de Amerikaanse president Donald Trump als basis voor deze beslissing. De Fatah-partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas riep op tot een protest. Ondanks een recente sterke stijging van het aantal coronabesmettingen in de regio waren vandaag duizenden demonstranten op de been in Jericho op de Westelijke Jordaanoever.

De NOS schrijft dat behalve Palestijnse leiders ook diplomaten van diverse landen het woord namen. Zo spraken vertegenwoordigers van de EU, Rusland en China zich uit tegen de Israëlische plannen. Ook Nickolay Mladenov, de VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten, gaf een toespraak. "Het annexatieplan is in strijd met het internationaal recht en vernietigt de droom van een Palestijnse staat."

De Israëlische plannen houden ook christenen in Nederland bezig. De Nederlandse Raad van Kerken ondersteunde een brief van de Wereldraad van Kerken. In de brief werden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken opgeroepen om Israël te veroordelen en de handelsverdragen met Israël op te schorten. Christenen voor Israël riep haar achterban op om door middel van protestbrieven de Raad van Kerken op de vingers te tikken. Lees ook: Terugblik op ophef over Israël-brief: Raad van Kerken steekt hand in eigen boezem.


Conflict Israël-Palestijnen
- Eppo Bruins was met ChristenUnie-fractie in Israël: 'leerzame maar verwarrende week'
- Christenen voor Israël doet feitencheck na eenzijdige uitlegvideo NOS
- Hamas-prominent roept Palestijnen op om 'iedere Jood op aarde af te slachten'
- Hamas publiceert schokkende video: een nieuwe generatie terroristen wordt klaargestoomd
- Tweede Kamer wil stappen tegen Israël vanwege omstreden plan in Palestijns gebied
Meer over Conflict Israël-Palestijnen »

Reacties

J
Toen koning Hoessein van Jordanie de Westbank aan Yasser Arafat aanbood had deze geen belangstelling. Die belangstelling kwam er pas toen Israel de Westbank op Jordanie had terugveroverd en in cultuur had gebracht.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen