archeologische vondst israel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 juni 2020 door Nienke Alblas

Unieke archeologische vondst van christelijke gemeenschap in Israël

Bij onderzoek in Israël hebben archeologen resten gevonden van wat aandoet als een christelijke gemeenschap. De Christian Post meldt dat de gebouwen waarschijnlijk vernietigd zijn door de Perzen in de zevende eeuw. Israëlisch archeologisch onderzoekscentrum Atiqot publiceerde een rapport waarin de vondst wordt omschreven: "We hebben onder andere bronzen kruizen met christelijke inscripties gevonden."

"Een interessante vondst is een mozaïekvloer uit het begin van de zevende eeuw met bloemen, dieren, mensen en twee Griekse inscripties. De ontdekkingen wijzen op een christelijke gemeenschap die door de Perzen is verwoest rond het jaar 613", vermeldt Atiqot. De vloer is gelegen in een ruimte waar vermoedelijk gasten werden vermaakt en geeft volgens de onderzoeker aan dat de familie welvarend en gastvrij was.

Onderzoeker Gilad Cinamon leidde het archeologische onderzoek door Atiqot. "We hebben niet eerder over deze christelijke gemeenschap gelezen in bronnen, maar al het bewijs wijst op een bijna volledig christelijke populatie", vult Cinamon het rapport aan.

Naast de vloer en de bronzen kruizen, is er ook een schaal gevonden met een afbeelding van een kruis en iemand met een staf. "Dit aardewerk is plaatselijk gemaakt en typeert de gemeenschap", aldus het rapport van Atiqot.

Lees het volledige artikel

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen