Kerkdienst in coronatijd
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 juni 2020 door Jeffrey Schipper

Vanaf 1 juli geen maximum aan bezoekers meer bij kerkdiensten

Het maximumaantal voor groepen verdwijnt, zolang mensen 1,5 meter afstand aanhouden en voorzorgsmaatregelen worden genomen. Dit melden NOS en RTL Nieuws.

Momenteel zijn maximaal 30 bezoekers aan horecagelegenheden en kerken toegestaan. In de planning werd dat getal per 1 juli verhoogd naar 100 mensen, maar daar is nog een verdergaande versoepeling mogelijk. De regels worden eenvoudiger en generieker, zegt een ingewijde tegenover RTL Nieuws. Een onbeperkt aantal bezoekers is mogelijk als er van tevoren wordt gevraagd naar de gezondheid van bezoekers. Ook mogen er bij de deur geen opstoppingen ontstaan.

In kerkelijk Nederland was in eerste instantie nog veel begrip voor de coronabeperkingen waar kerken mee te maken hebben. Onder andere de Veenendaalse burgemeester Gert-Jan Kats pleitte voor zo min mogelijk kerkgangers. "Er was een kerk die van plan was om 100 mensen bij elkaar te brengen in de kerkzaal, in de galerij én in een bijzaal. Deze gemeente heb ik dringend opgeroepen om hun besluit te heroverwegen." Ook buiten de kerk werd de druk opgevoerd. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb smeekte een hersteld hervormde predikant om zijn kerkdeuren te sluiten.

Vanaf mei nam de kritiek op de volgens sommigen te strenge coronamaatregelen toe. "Het verbaast me dat kerken zo gedwee de overheid volgen en de coronamaatregelen accepteren alsof het bijna goddelijke wetten zijn", zei de christelijke gereformeerde predikant A. C. Uitslag tegenover de Reformatorische Omroep. ChristenUnie en SGP kregen steeds meer oog voor de kritiek en pleitten vorige maand voor maatwerk bij het versoepelen van de maatregelen, ook voor kerken. SGP-leider Kees van der Staaij betwijfelde of de kerken bij het kabinet voldoende op het netvlies stonden.

Volgens NOS-verslaggever Ron Fresen speelt bij deze versoepelde maatregel mee dat "het kabinet het draagvlak voor de maatregelen ziet afnemen, omdat mensen de strengheid ervan niet begrijpen". Als de gezondheid van bezoekers niet wordt beoordeeld, geldt wel een maximumaantal van 100 personen binnen en een maximum van 250 personen buiten. Ook blijft de 1,5 meterafstandsregel per gezin intact.


Corona
- Reformatorisch Dagblad uit opnieuw kritiek op coronapas
- Staphorst: gevaarlijke coronabrandhaard of gezochte zondebok?
- SGP-fractievoorzitter Staphorst te gast in talkshow: "Ik sta mijn ziekenhuisbed af"
- Hans Borghuis schrikt van tweedeling: "Schokkend hoe christenen elkaar neersabelen"
- Coronamaatregelen weer invoeren op Biblebelt? Prof. dr. Huijgen antwoordt
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Mag er nu wel of niet gezongen worden bij 100 bezoekers? Dat is mij nog steeds niet duidelijk.
j
De laatste zin begrijp ik niet precies, 1,5 meterafstandsregel per gezin. Betekent dit dat bijv een gezin bij mekaar mag zitten en 1,5 m verder weer een gezin??
T
Moeten we nu net doen alsof we een kado’tje krijgen?

Het is gewoon ons grondrecht!