Ds. M. van Reenen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 juni 2020 door Jeffrey Schipper

HHK-predikant vreest voor refo-tv: "Zondagsrust wordt aangetast"

De online diensten via YouTube hebben vanwege de coronacrisis een behoorlijke boost gekregen. Die ontwikkeling heeft ook schaduwzijden, zo merkt ds. M. van Reenen op in het Reformatorisch Dagblad.

Het feit dat op zondag veel predikanten via het populaire online kanaal te vinden zijn, kan volgens Van Reenen "uitmonden in een soort refo-tv". Dat aan het einde van een YouTube-video verschillende opties worden aangeboden om andere video's te bekijken, maakt het er volgens de dominee niet beter op. "Te vrezen valt dat velen deze verleiding niet kunnen weerstaan, en dat moderne media nog verder het karakter van de zondag als dag van God, rust en het gezin aantasten."

CIP.nl sprak in maart met Van Reenen over kerk-zijn in coronatijd. "Een kerkdienst is meer dan een preek", liet hij destijds weten. "Het is ook een samenkomst. Ik zou het bijvoorbeeld vreemd vinden om de zegen slechts via een microfoon door te geven, zonder die in Gods naam te kunnen leggen op mensen die voor je zitten.” Later ging Van Reenen in het Radio 1-programma Dit is de Dag in discussie met de Rotterdamse burgemeester. Aboutaleb smeekte Van Reenen om minder kerkgangers toe te laten.

Onlangs sprak ds. G. J. Baan zich uit vóór kerkdiensten via YouTube. De gereformeerde gemeente-predikant maakt dankbaar gebruikt van dit kanaal. "Dat op YouTube ook video’s staan die niet door de beugel kunnen, vind ik geen geldig argument. In het hele leven gebruiken we middelen uit ‘de wereld’ om het Evangelie door te geven. Dat was ook het geval bij de doorbraak van de boekdrukkunst", aldus de dominee in dit CIP-interview.

Volgens Van Reenen kunnen we een voorbeeld nemen aan Paulus op de Areopagus. "Hij ging naar de Areopagus (het oud-Griekse YouTube), niet om christenen daar te brengen, maar om anderen daarvandaan tot Christus te roepen."

Lees zijn volledige commentaar in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

P
Je kunt het gebruik van you tube ook omdraaien.

Misschien zijn er mensen die door het gebruik ook "toevallig" bij een kerkdienst terecht komen en er door geraakt worden!

Laten we daarop hopen ????????
P
Nadat een collega-Ger.Gem.predikant van ds. Baan zich al heel negatief had uitgelaten over het gebruik van beeld en YouTube voor de online-diensten, volgt nu deze dominee. Met alle respect voor ieders mening vraag ik me af of deze voorgangers nog wel middenin in deze tijd staan. Juist op deze wijze kun je veel mensen bereiken met het Evangelie. En gemeenteleden die op andere wijze gebruik - willen - maken van YouTube e.d. doen dat ook wel als de kerk er geen gebruik van maakt.
K
Het zou toch maar gebeuren dat er door zo'n filmpje van bv dominee Baan iemand tot geloof komt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Of zou dat wellicht wel juist Gods bedoeling kunnen zijn?

Of wat is erger: 99 schapen die op zondag wereldse youtube filmpjes kijken, of 1 schaap dat verloren gaat?
Toon meer reacties (6)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.