Krijn de Jong
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 juni 2020 door Patrick Simons

Nieuwe christelijke website gelanceerd: "Gods Woord durven spreken, ook als het pijn doet"

Begin deze maand werd de christelijke website ‘Zaut.org’ gelanceerd. Bekende namen als Krijn de Jong, Hans Frinsel en Gertjan de Jong analyseren op deze website ‘actueel, profetisch en nuchter’ het wereldnieuws. CIP.nl stelde initiatiefnemer Krijn de Jong enkele vragen.

Het is niet de eerste keer dat de initiatiefnemers met een dergelijke website komen. Eerder was er al de opiniesite Habakuk.nu en werd er met De Oogst maandelijks een blad uitgegeven. “We werden door twee oud-lezers benaderd met de vraag of weer wilden gaan schrijven”, vertelt Krijn de Jong. “Ze vonden dat er iets wezenlijks verloren was gegaan.” Lang hoefden ze daar niet over na te denken. De nieuwe website is volgens De Jong bedoeld om mensen te helpen de Bijbel naast de krant te leggen. “We willen mensen dienen door het nieuws te volgen en een poging te doen dat Bijbels te duiden.”

‘Profetisch en nuchter’ kan voor sommige mensen als een tegenstelling overkomen. De Jong begrijpt dat. “Dat lijkt op het eerste gezicht zo, maar het zijn beiden Bijbelse opdrachten. Profetisch: Gods woord spreken en Bijbels licht laten schijnen over de gebeurtenissen en een duiding daaraan proberen te geven. Nuchter: je niet laten betoveren door allerlei charismatische uitwassen en je ook niet laten meeslepen door opdringende complottheorieën.”

De initiatiefnemers geven onder andere aan dat ze op Zaut.org niet willen reageren vanuit “oude, veilig-voelende christelijke reflexen”. Wat bedoelen ze daar precies mee? De Jong: “Bijvoorbeeld dat we op allerlei ontwikkelingen zouden reageren vanuit de gedachte dat we nog in een christelijk land zouden leven. Zelfbeklag is niet vruchtbaar. Een ander reflex is dat we voor ons comfort meewaaien met de correcte winden van deze tijd. Dat betekent onder andere dat we telkens moed willen verzamelen om de druk van de tijdgeest te trotseren. Dat we Gods Woord durven spreken, ook als het pijn doet.”

Volgens de opiniemaker komen beide reflexen veelvuldig voor. “Niet alleen in de kerk en het christendom, maar ook in onszelf. Beide reflexen zijn voor de hand liggende reacties. Het is niet eenvoudig om afstand te doen van oude voorrechten en ook wij vinden het heel aangenaam om erbij te horen.”

De schrijvers van Zaut.org streven ernaar om het licht van Christus zo eerlijk mogelijk te laten schijnen op het actuele nieuws. Op deze wijze willen ze handvatten aanreiken voor het dagelijks christelijke leven en elkaar helpen om een zoutend zout te zijn. Lang niet altijd een eenvoudige opgave, zo erkent ook De Jong. “De meeste medewerkers kennen elkaar al jarenlang. We durven elkaar te bekritiseren. Ootmoed en afhankelijkheid zijn leidende begrippen voor ons. Die krijgen in de eerste plaats vorm in ons gebed.”

Klik hier om de website Zaut.org te bezoeken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.