Stieneke van der Graaf
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 juni 2020 door Redactie

ChristenUnie wil snel meer duidelijkheid over christenvervolging in Nederland

De ChristenUnie wil dat het kabinet onderzoek doet naar de schaal waarop er in Nederland mensen worden bedreigd en mishandeld vanwege bekering of geloofsverlating. Onderzoek in opdracht van de gemeente Amsterdam laat zien dat in de stad bedreiging en geweld voorkomen. Ook in de rest van Nederland komt geloofsvervolging voor. Volgens Kamerleden Stieneke van der Graaf en Joël Voordewind (ChristenUnie) is dat een diepe inbreuk op de godsdienstvrijheid. Zij stellen Kamervragen.

Uit het Amsterdamse onderzoek kwamen onder meer bedreigingen naar voren rondom de doop van ex-moslims, waarbij de kerk een valse bommelding kreeg. Hoewel het onderzoek uitkomt op een beperkt aantal bedreigingen, zijn waarschijnlijk niet alle gevallen in beeld. Dat heeft er onder andere mee te maken dat mensen niet altijd aangifte doen. De ChristenUnie vraagt daarom ook aan het kabinet hoe de kennis bij de politie op dit punt kan worden verbeterd en de drempel kan worden verlaagd om aangifte te doen. Dat is tevens één van de aanbevelingen van de onderzoekers.

Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf: “In Nederland heb je vrijheid om te geloven en om niet te geloven. Het is onacceptabel als mensen worden bedreigd of mishandeld, omdat ze besluiten van geloof te veranderen. Ik wil dat het kabinet onderzoek doet naar de aard en omvang van bedreiging en geweld. Ook moet de kennis bij de politie op dit punt worden verbeterd. We mogen zulke diepe inbreuken op de godsdienstvrijheid en de vrijheid om niet te geloven in dit land niet toelaten.”

Dat christenen met een islamitische achtergrond in Amsterdam worden bedreigd is niet nieuw. Joël Boertjens, voorganger van baptistengemeente ‘De Verbinding’ in Amsterdam, vertelde in dit interview met CIP.nl dat gemeenteleden met een islamitische achtergrond worden geïntimideerd. Aanleiding was het feit dat één van zijn gemeenteleden door een moslim werd bedreigd in een asielzoekerscentrum. Ook vertelde de dominee dat de zoon van een moslima na zijn bekering in elkaar is geslagen. "Wat mij vooral zo boos maakt is dat we dit in een land als Nederland toestaan en het hierover veel te stil blijft", zei hij destijds.

Naar aanleiding van vragen van VVD en CDA beantwoordde het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders hierover schriftelijke vragen. Daarin werd duidelijk gemaakt dat men het beeld dat ex-moslims door moslims worden bedreigd in azc's en de stad Amsterdam niet herkent. "Desondanks wil ik dhr. Boertjens niet met een kluitje in het riet sturen", zei burgemeester Femke Halsema in antwoord op vragen van verschillende raadsleden en het inspreekmoment van Joël Boertjens. Halsema zocht de voorganger op en Boertjens liet weten dat hij dankbaar is “dat de burgemeester dit serieus neemt”.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.