Jesse Jackson
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 juni 2020 door Redactie

Amerikaanse predikant stuurt brief naar Mark Rutte over Zwarte Piet

De Amerikaanse predikant en activist Jesse Jackson heeft deze week een brief gestuurd aan premier Mark Rutte. In de brief verzoekt de dominee om Zwarte Piet in Nederland af te schaffen. Hij dringt aan op maatregelen om de in zijn ogen racistische karikatuur te verbieden. De predikant schreef de brief als reactie op recente uitspraken van Rutte.

Enkele weken geleden stelde de premier namelijk de pijn van mensen rondom Zwarte Piet te begrijpen. Wel zei hij daar gelijk bij dat hij er geen racisme inziet. Dat is volgens de Amerikaanse predikant erg ongepast. In de brief vergelijkt hij Zwarte Piet met de traditie van blackface in zijn eigen land. De brief is in handen gekomen van De Kanttekening. Jackson haalt in zijn brief Martin Luther King aan, waar hij in de jaren zestig intensief mee samenwerkte. Hij schrijft dat Martin Luther King hem leerde dat het soms tijd is om politiek te bedrijven, maar dat het in sommige gevallen beter is om voor de troepen uit te lopen en het juiste te doen.

Jackson doet een dringende oproep te stoppen met Zwarte Piet: "Ik ben mij bewust van de controverse in uw land over Zwarte Piet en van uw grote mentaliteitsverandering ten opzichte van deze Nederlandse traditie. Ik schrijf u om u aan te moedigen uw moreel geweten in acht te nemen en te doen wat u gelooft en waarvan u weet dat het juist is. Aangezien u zelf Zwarte Piet heeft gespeeld, heeft u een extra verantwoordelijkheid om deze kwetsende traditie te beëindigen."

Juist de huidige situatie in de Verenigde Staten maakt volgens de predikant duidelijk dat hardnekkige problemen niet uit zichzelf opgelost worden. “Raciale kwesties moeten worden aangekaart”, schrijft hij. “Als dat gebeurt vanuit moreel leiderschap, kunnen mensen van goede wil volgen.”

Reacties

J
Wat een grote zorgen hebben ze toch in Amerika om 'foute' tradities in ons kleine landje.
K
Met alle respect: kan deze dominee zich niet met zijn eigen lang bemoeien? Voor zover ik kan heugen heeft Nederland in tegenstelling tot de VS officieel onderscheid gemaakt naar ras. Laat staan dat wij een burgeroorlog nodig hadden om de slavernij af te schaffen.De achtergrond van zwarte piet is dan ook van een heel andere orde dan die van black face in de VS.
H
Mooi respectvol appél van Jackson. Als christen zijn we niet geroepen om allerlei "semi vaderlands-christelijke tradities" in ere te houden, maar om kloven te overbruggen, met de liefde van Christus.Als ik zo de verhalen lees van mensen (ook op CIP) die zich (ondanks al het goede in Nederland) zich toch achtergesteld en gediscrimineerd te voelen, ben ik nu wel om. Laten we deze kloof ook overbruggen.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.