vluchteling
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 juni 2020 door Patrick Simons

Raad van Kerken roept op tot wake voor vluchtelingen

Zaterdag 20 juni is het Wereldvluchtelingdag. De Raad van Kerken roep christenen daarom op tot het waken voor vluchtelingen en het gedenken van degenen die tijdens hun vlucht zijn gestorven.

Buurt- en Kerkhuis Bethel in Den Haag was van 26 oktober 2018 tot 30 januari 2019 de plek waar het Armeense gezin Tamrazyan in kerkasiel verbleef, ondersteund door een al die tijd dag en nacht doorlopende viering. Toen er een politiek akkoord over het ‘kinderpardon’ was bereikt en het gezin een verblijfsvergunning kreeg werd het kerkasiel afgesloten, maar waakzaamheid blijft geboden over hoe in Nederland met vluchtelingen wordt omgegaan.

STEK, de diaconale organisatie van de Protestantse Kerk Den Haag, heeft daarom het initiatief genomen om jaarlijks rond Wereldvluchtelingendag voor het eerst een 24-uurs wake te houden. Het thema is ‘Kinderen eerst‘. Daarbij wordt aandacht gevraagd voor de kinderen in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Daarnaast worden er verhalen verteld van kinderen in Nederland die een beroep deden op de Afsluitingsregeling Kinderpardon.

De wake begint op zaterdag 20 juni om 12.00 uur en eindigt op zondag 21 juni om 12.00 uur. In verband met de corona-maatregelen is het niet mogelijk de wake in Bethel fysiek bij te wonen, maar kan de wake middels een livestream worden gevolgd. Conform de traditie van het kerkasiel wordt het programma van de 24-uurs viering ingevuld door verschillende voorgangers, afgewisseld met gesprekken, verhalen en interviews. Medewerking wordt onder andere verleend door ds Christien Crouwel, algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Nederland (vanaf 18.00 uur), en door Jan van der Kolk, voorzitter van de Werkgroep Vluchtelingen van de Raad (vanaf 20.15 uur).

Klik hier voor meer informatie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.