Hoe Simon en Karine zendelingen en christelijk werkers helpen die in de knel zitten

God18 juni 2020
Simon en Karine Anemaet

Christenen in de frontlinie van het zendingsveld vallen soms tussen wal en schip als ze in psychische moeilijkheden komen. Onder hen is er behoefte aan professionele zorg die verder gaat dan een pastoraal gesprek. Simon en Karine Anemaet hebben een passie om zendelingen en andere christenen in de frontlinie te ondersteunen met een luisterend oor en therapie. Ze bereiden ze zich met hun gezin voor op een bijzondere missie. CIP.nl stelt het echtpaar een aantal vragen.

Hoe is jullie passie/roeping voor het zendingsleven en christelijk werkers ontstaan?
“We hebben sinds 2014 gezocht naar de plek die God heeft voor ons. In deze jaren hebben we veel vrucht mogen ervaren op Simons werk als begeleider van vooral hoogbegaafde jongeren en kinderen die vastliepen. Dit werk is gaan groeien naast zijn werk als docent en coördinator op een middelbare school. In 2016 heeft Simon een jaar gebeden voor de vervolgstappen en is toen een opleiding tot (christelijk) psychosociaal therapeut bij De Roos Opleidingen gaan doen. Eigenlijk deed hij dat werk al, maar nu is hij geregistreerd en goed toegerust. Ook begeleidt hij nu volwassenen. Karine heeft op de achtergrond mee gestudeerd en in deze tijd ontvingen we ook regelmatig gasten in ons gastenverblijf.

"Onze missie is zendelingen en christenen in de frontlinie ondersteunen met een luisterend oor en therapie."

Vanaf 2017 werd de zending concreter door gesprekken met zendingsorganisaties. Alles wees erop dat we het beste zendelingen zelf konden gaan ondersteunen. Vijf weken voor onze jongste zoon ernstig ziek werd, hebben we allebei tegelijk ervaren dat dit inderdaad onze plek zou zijn.

In juni 2018 kreeg onze zoon van toen anderhalf jaar leukemie. Ternauwernood overleefde hij deze eerste dagen. Eigenlijk hadden ze het geen dag later moeten ontdekken. We hebben deze periode ervaren als een tijd van intensief met God leven. Vele handen van broeders en zusters in gebed hebben ons door de vele heftige momenten heen gedragen. We leefden deze periode uit koffers en rolden van de ene chemobehandeling in de andere. Onze zoon zagen we steeds voor onze ogen afbrokkelen. Leukemie is een rotziekte die alle leven doodt. In deze periode kwamen wij eigenlijk tot de conclusie dat al wat ons rest in dit leven, de Heere Jezus zelf is. Werkelijk alles valt weg als je zo dicht bij de kwetsbaarheid van het leven komt te staan. Het eerste jaar hebben we alles zo goed mogelijk samengedaan als gezin. We hebben veel kusjes en knuffels gegeven en ook samen gehuild. Het afgelopen jaar heeft hij goede pijnstilling gekregen en nu kan hij zich weer ontwikkelen. In juni 2020 zit de twee jaar intensieve behandeling met chemotherapie erop.

Ons verlangen om zendelingen te dienen is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. Het afgelopen jaar hebben we Gods vriendelijke leiding ervaren om stappen te zetten. En we begeleiden nu al meerdere zendelingen en christenen in de frontlinie met een luisterend oor of therapie.”

Wat moet ik mij bij jullie missie concreet voorstellen? En wat hopen jullie te gaan doen in Zuid-Afrika?
“Onze missie is zendelingen en christenen in de frontlinie ondersteunen met een luisterend oor en therapie. Juist zij die het Evangelie van Jezus Christus verkondigen en verspreiden verlangen wij te ondersteunen. We bieden hun: een luisterend oor, hulp bij heftige gebeurtenissen, therapie, steun van hun kinderen en samen bidden. Momenteel kunnen zendelingen op afstand bellen of beeldbellen hiervoor. En voor Nederlandse werkers of zendelingen op verlof zijn wij bereikbaar. We bieden kosteloos een luisterend oor, tegen gereduceerd tarief therapie, een weekend in ons gastenverblijf bij therapie of wandeltherapie zoals nu met corona.

"Een voorganger kampt al een tijdje met vermoeidheid. Na een aantal wandelgesprekken heeft hij meer rust gekregen."

We zitten nu ook midden in het proces wat iedere zendeling meemaakt. In december hebben we bekend gemaakt dat we de stap zetten om zendingswerk te gaan doen. Nu zijn we een achterban aan het opbouwen. Begin dit jaar hebben we kennisgemaakt met veel zendingsorganisaties op zoek naar een zendingsplek en om ons werk bekend te maken. Net voor corona is Simon met voorzitter Kees Moerman van Stichting Philippus naar Zuid-Afrika geweest. Samen hebben ze meerdere projecten onderzocht. Er zijn warme contacten uit voortgekomen en men kijkt al uit naar de ondersteuning die we daar kunnen bieden. Bij verschillende projecten hopen we de zendelingen te ondersteunen en praktisch te dienen met onze vaardigheden.

Vooraf hopen we goed geschoold te worden bij de korte bijbelschool van All Nations Christian College in Engeland. Dit biedt al veel ervaring en input. Het jaar in Zuid-Afrika zullen we praktisch ervaring opdoen en zullen we van giften leven. We vermoeden dat we daarna weer vanuit Nederland therapie zullen bieden. Zo kunnen we naast ons eigen inkomen de werkers gaan ondersteunen. Onze therapie wordt deels vergoed door de verzekering en deze doelgroep bieden we een gereduceerd tarief aan.”

Simon, hoe kun je je vaardigheden als therapeut gebruiken?
“Ik werk in het dagelijks leven als psychosociaal therapeut. Dat betekent dat ik met mensen die tegen moeilijkheden aanlopen in hun leven, een tijdje ondersteun met gesprekken en therapie. Soms komt iemand met angstklachten, overspannenheid of relatieproblemen. Maar ik begeleid ook jongeren met moeite op school en hoogbegaafdheid. Vaak ga ik aan de slag met de oorzaak van de spanningen. Ik voer gesprekken, ik stel vragen en dan komen we laag voor laag dieper. Therapie is een proces. Het is iets langer stilstaan, zodat je op de lange termijn verder komt. Ook het luisterend oor is meer dan alleen luisteren. Ik probeer goed te luisteren en mezelf in de ander te verplaatsen.

"Je persoonlijk leven, of je nou single bent of als gezin gaat, maar ook je geloofsleven, wordt flink heen en weer geschud als je ver van huis bent en als de verwachtingen hoog zijn."

Mijn vrouw en ik vinden het belangrijk om beschikbaar en een naaste te zijn voor christelijk werkers. We proberen hen echt te begrijpen en mogen vaak ook voor hen bidden. Het jaar in Zuid-Afrika hopen we onze vaardigheden in te zetten. Als therapeut wil ik een aantal bestaande projecten ondersteunen door kinderen en jongeren speltherapie en coaching te bieden, teamtrainingen te geven en geloofsonderwijs te geven. Ook willen we graag de zendelingen daar ondersteunen.”

Jullie constateren dat er nog zendelingen en christenen in de frontlinie buiten de boot vallen en dat er met name behoefte is aan professionele zorg die verder gaat dan een pastoraal gesprek. Waar blijkt dat uit?
Simon en Karine geven een voorbeeld. “Een voorganger kampt al een tijdje met vermoeidheid. Ook heeft hij last van hartkloppingen en angst. Hij probeert een stapje terug te doen, maar komt maar niet uit de negatieve spiraal. Na een aantal wandelgesprekken heeft hij meer rust gekregen. Hij slaapt beter en de angst is weg.

Een tweede voorbeeld: Ouders werken als zendelingen in het buitenland. Hun kind zit op een internationale school en gedijt niet goed. De jongen heeft moeite met slapen, huilt veel de laatste tijd en heeft bovendien een traumatische gebeurtenis meegemaakt op school. De ouders proberen van alles, maar kunnen hun kind niet uit de situatie helpen. Ouders zitten met hun handen in het haar. Op het veld vinden ze geen goede ondersteuning voor hun kind. Via wekelijkse gesprekken met bellen of beeldbellen ben ik als professioneel therapeut in staat om de juiste ondersteuning voor kind en ouders te geven. Al na een paar gesprekken zit de jongen alweer beter in zijn vel.

Soms kun je voor een luisterend oor terecht bij een vriend of een kerkelijk werker uit je gemeente. Ook zijn er zendingsorganisaties en onafhankelijke organisaties die zich richten op membercare. Toch weet nog niet iedere zendeling of christelijk werker zich gezien. Je persoonlijk leven, of je nou single bent of als gezin gaat, maar ook je geloofsleven, wordt flink heen en weer geschud als je ver van huis bent en als de verwachtingen hoog zijn. Haarscheurtjes kunnen kleerscheuren worden. Dit kan leiden tot burn-out, eenzaamheid, problemen bij je kinderen, conflicten en uiteindelijk soms ook het beëindigen van je missie.

"Bij verlies, relatieproblemen, angst bij je kind of een heftige gebeurtenis kan het fijn zijn om met een buitenstaander te spreken."

Als zendeling of christelijk werker in een voorbeeldfunctie ben je soms de laatste om dit toe te geven. Het kan fijn zijn om hier met je eigen organisatie over te praten, maar een werker vindt dit niet altijd fijn. Bij verlies, relatieproblemen, angst bij je kind of een heftige gebeurtenis kan het fijn zijn om met een buitenstaander te spreken. Ons werk is bekend bij meerdere zendingsorganisaties, maar wij staan in een onafhankelijk positie. We zijn er om zendelingen en zendingsorganisaties te dienen. We hopen veel christenen die het Evangelie verkondigen en verspreiden te mogen ondersteunen.”

Wat zouden jullie meegeven aan christenen die actief zijn op het zendingsveld of daar plannen voor hebben?
“Je bent ook mens. Daarbij hoort dat je in deze gebroken wereld bent geplaatst en soms zelf met een gebroken leven te maken hebt. We zijn zelf door een slopende tijd met levensbedreigende ziekte van onze zoon gegaan. En ook nu maken we dezelfde voorbereidingen door als ieder ander zendeling, met alle onzekerheden. Het leven kan heel kwetsbaar zijn.

Christenen in de frontlinie en zendelingen zijn echte gevers. Het is niet erg als je dan je eigen kwetsbaarheid tegenkomt. We hebben een grote God die jou wil steunen. En God heeft ook mensen om je heen gegeven die je kunnen ondersteunen. Dat kan een bekende zijn, maar ook een christen met wie je als vertrouwenspersoon of professional je uitdagingen kunt bespreken. Zoek iemand op die je kan ontvangen. Iemand met een hart, die zonder vooroordeel is en net als jij van de God houdt. Blijf niet alleen lopen met zaken als eenzaamheid, overwerkt zijn, angst, verlies of zorgen over je kinderen. Opdat we samen God mogen eren en Jezus Christus bekend mag worden onder alle volken.”

Wil je mee blijven leven met Simon en Karine en hun missie? Wil je de missie ondersteunen? Ga dan naar deze website en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on

Kevin R. Johnson
Nieuws

Amerikaanse kerk kiest ondanks aanklacht voor 'genderdiscriminatie' opnieuw mannelijke pastor

Een baptistenkerk in New York, die eerder dit jaar werd aangeklaagd wegens ‘genderdiscriminatie’, kiest opnieuw voor een mannelijke pastor. Dat meldt The Christian Post. De kerk in kwestie, de Abyssinian Baptist Church, heeft pastor Kevin R. Johnson

Greg Laurie
Nieuws

Amerikaanse predikant stelt dat Iraanse aanval op Israël ‘vervulling was van Bijbelse profetie’

De Amerikaanse predikant en evangelist Greg Laurie zegt dat hij gelooft dat de Iraanse aanval op Israël vorige week een vervulling was van een Bijbelse profetie. Dat meldt CBN News. In de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 april gingen in heel Israël

Ds. W.A. Zondag
Video

Volgens ds. Zondag beschouwen sommige christenen de rustdag als een soort concentratiekamp

De rustdag als een soort concentratiekamp, omgeven door prikkeldraad. Volgens ds. W.A. Zondag, verbonden aan de Gereformeerde Gemeente in Dordrecht, is dat hoe sommige christenen de zondag beschouwen. De predikant merkte dit op in een preek die hij e

gamen
Video

Video: Dennis raakte verslaafd aan gamen toen zijn droom in duigen viel

Op de basisschool viel de droom van Dennis (23) in duigen. Vanwege een handicap kon hij geen vrachtwagenchauffeur worden, dus had Dennis geen zin in school. Hij ging liever gamen en gooide minimaal 16.000 euro weg. In een videoserie over verslavingen

Zie ik kom spoedig
Video

Openbaring 15: Zeven gouden schalen gevuld met de toorn van God

Het is tijd voor de laatste ronde. Johannes ziet zeven engelen tevoorschijn komen met zeven gouden schalen in hun hand. Deze zijn gevuld met de toorn van God. Het wordt heel heftig! Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 29 van een 40-delige

Jeremia 29:11-12
Verdieping

Een hoopvol bericht van God terwijl je midden in de ellende zit

‘Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven. Jullie zullen mij aanroepen en tot mij bidden, en ik zal naar jullie luisterenʼ - Jeremia 29:11-12. Je zul

Soedan
Nieuws

Soedan: Christelijke moeder verliest twee baby's in vluchtelingenkamp en wordt mishandeld

Ze verloor twee baby's en heeft te kampen met zwaar lichamelijk en geestelijk lijden doordat ze wordt mishandeld vanwege haar christelijke geloof. De 41-jarige Fatima Adam, moeder van vier kinderen, is een van de naar schatting 8 miljoen mensen in So

Meerartikelen

Pinksterfestival Onstwedde
Nieuws

Pinksterfestival in Onstwedde verwelkomt InSalvation, Matthijn Buwalda en Elly Zuiderveld

In het Pinksterweekend van 2024 wordt in Onstwedde, bij Stadskanaal, het Amazing Grace Festival gehouden. Dit kleinschalige festival trekt met name gezinnen aan die houden van het gemoedelijke karakter van het festival. Dit jaar treden bij Amazing Gr

TU
Nieuws

Theologische Universiteit Utrecht en Evangelische Theologische Faculteit, Leuven maken samen dubbele graad deeltijdstudenten mogelijk

De Theologische Universiteit Utrecht (TUU) en de Evangelische Theologische Faculteit, Leuven (ETF Leuven), hebben een onderwijsprogramma ontwikkeld waarbij deeltijdstudenten op een flexibele manier een dubbele graad kunnen halen: de graad van Master

woestijn
Boekfragment

Iedere christen kan een geestelijke woestijnervaring gebruiken

Heb jij weleens een woestijnervaring gehad? Denk dan niet aan een reis door de Sahara of naar het Midden-Oosten. Het gaat om een woestijn in geestelijke zin. Met woestijnervaring wordt bedoeld dat je het gevoel hebt dat alles je uit handen geslagen i

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp: "Het kruis is zoveel meer dan de ultieme demonstratie van zelfopofferende liefde"

"Het kruis is zoveel meer dan de ultieme demonstratie van zelfopofferende liefde. In de Oosters-Orthodoxe Kerk is het kruis geen teken van smaad en schande, maar is de gekruisigde de triomferende verlosser. Gods triomftocht begint aan het kruis. Door

Iran
Verdieping

Hoe kunnen christenen reageren op de aanval van Iran op Israël?

Afgelopen zaterdag (13 april) kwamen Iraanse voorgangers van Transform Iran bij elkaar om te bidden voor Iran, Israël, de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten en voor vrede en herstel en verandering van Iran. Na maanden van proxy gevechten en bedreig

Jerry Savelle
Nieuws

TV-evangelist Jerry Savelle (76) overleden

Jerry Savelle, een populaire Amerikaanse tv-evangelist en voorstander van het welvaartsevangelie, is maandag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The Christian Post. Jerry Savelle Ministries International (JSMI) kondigde op Facebook aan dat de

Biecht
Nieuws

Amerikaanse priester aangevallen met pepperspray tijdens afnemen biecht

In de St. Mary's Kathedraal in het Amerikaanse Amarillo is een priester met pepperspray aangevallen tijdens het afnemen van de biecht. Als reactie hierop heeft de kerk aangekondigd dat alle reguliere biechtsessies voor onbepaalde tijd worden opgescho

Mannenzangavond Katwijk aan Zee
Video

Kippenvel: 1700 mannen zingen Psalm 71 in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee

'Ik roem, o eeuwig Alvermogen, 'k Roem Uw gerechtigheid, Die zoveel glans verspreidt, Zo heerlijk schittert uit den hoge, O HEER der legerscharen, Wie kan U evenaren?', deze woorden zijn afkomstig uit het eerste vers van Psalm 71. De Psalm werd vorig

Dopeling
Nieuws

Megadoop in Frankrijk: 12.000 mensen geven tijdens Pasen hun leven aan Jezus

Op Eerste Paasdag zijn liefst meer dan 12.000 mensen gedoopt in Frankrijk. Dat meldt CBN News. Het betekent een record voor het land waar ongeveer 50% van de mensen zegt niet in God te geloven en waar de secularisatie steeds meer doorzet. Volgens Fra

Oeganda
Nieuws

Moslim in Oeganda verdacht van moord op tot christendom bekeerde moeder

In Kamuli, een district in Oost-Oeganda, is de 50-jarige Sulaina Nabirye onder tragische omstandigheden overleden. Nabirye, die zich op 10 februari bekeerde tot het christendom, zou door haar eigen zoon zijn vergiftigd omdat ze weigerde terug te kere

Ds. P. de Vries
Video

HHK-predikant wijst op de roeping die elke christen heeft: "Praat met anderen over God"

"Wij kunnen het Woord alleen maar tot het oor brengen. Dat doe ik hier in de kerk en dat is ons aller roeping in de samenleving. Dan ben je er niet om te preken, maar moeten we wel naar gelegenheden zoeken om met mensen over God te spreken. Soms dien

P. J. Vergunst
Verdieping

Oorlogen in naam van de godsdienst

Oorlogen en geruchten van oorlogen zijn tekenen van de tijd waarin wij leven, signalen van het laatste der dagen, van Christus Die bezig is om te komen. Te begrijpen is dat, als we zien dat de mens van de wetteloosheid en de afval deze tijd kenmerken