Richard Groenenboom
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET SDOK

 

"Het is lastig om te volharden in geloof, of het nu goed gaat of niet"

'Hou vol', regelmatig bemoedigen christenen elkaar in coronatijd met deze leus. Vervolgde christenen laten zien dat wat volharding in geloof écht inhoudt. Hun verhalen geven inhoud aan de uitspraak ‘hou vol’ en houden ons in deze onzekere en verwarrende tijd een spiegel voor. Richard Groenenboom gaat namens SDOK met verschillende gasten in gesprek over volharden in een interactief online event.

SDOK staat wereldwijd naast vervolgde christenen en roept christenen in Nederland op tot verbondenheid met hen.

Verhalen van vervolgde christenen dragen een boodschap die ook van betekenis is voor christenen in Nederland. Volharding is een overkoepelend thema waar alle christenen mee te maken hebben, vandaar dat het thema van het event 'Volhouden!?' zal zijn. De woordvoerder van de SDOK legt uit dat het event niet is om medelijden op te wekken. "Het mag niet blijven steken bij de opmerking: 'Ach, wat een zielige christenen. Vervolgde christenen zijn namelijk niet zielig.”

"Het mag niet blijven steken bij de opmerking: 'Ach, wat een zielige christenen.'"

Als alternatief voor lezingen en presentaties organiseert SDOK de onlinebijeenkomst. "We willen graag met mensen in gesprek gaan. Dit doen we onder andere door middel van een podcast. Daarnaast organiseren we nu een interactief online event", vertelt Groenenboom. "We nodigen aan onze tafel meerdere gasten uit om te praten over thema’s die vervolgde christenen en gelovigen in Nederland wereldwijd raken.'"

Makkelijker gezegd dan gedaan
Een oproep tot volharding komt in de Bijbel regelmatig voor. ‘Hou vol’ spreken christenen daarnaast regelmatig ter bemoediging naar elkaar uit. "Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan", aldus Groenenboom. "Als je dicht bij Jezus blijft is volhouden mogelijk, waar je dat zelf niet kunt. In de coronatijd, maar ook in andere periodes van je leven is dit een relevante boodschap. Wanneer het goed met je gaat, denk je soms dat je God niet nodig hebt om vol te houden. Ben je minder met je geloof bezig? Dan is het vaak lastiger om op God te vertrouwen en om te volharden in geloof, los van de omstandigheden."

"Het is lastig om te volharden in geloof, of het nu goed gaat of niet."

Krachtig getuigenis
"Geloofsvolharding is belangrijk, omdat je hiermee van betekenis bent voor je omgeving. Wanneer je vol bent van de Geest, ook in moeilijke omstandigheden, kun je door middel van je houding tot zegen zijn van anderen die God niet ervaren. Juist waar de kerk vervolgd wordt, groeit het aantal christenen vaak, omdat mensen daar dagelijks bezig zijn met het Woord van God en dit praktiseren. Die houding wordt opgemerkt door mensen in hun omgeving en maakt anderen nieuwsgierig.”

"Het uitleven van je geloof en daarin volharden is anderen tot zegen. We moeten niet alleen de Bijbel lezen, maar ook de Bijbel leven. Het is daarbij belangrijk dat je je openstelt voor Gods Geest. 'Geloven' is niet iets dat je één keer per dag af moet vinken op je to-do-list. God is heel de dag bij je. Volharden in geloof door daden is een krachtig getuigenis. "

"We moeten niet alleen de Bijbel lezen, maar ook de Bijbel leven."

Tijdens het online event van SDOK worden inspirerende en ontroerende getuigenissen gedeeld van vervolgde christenen uit onder andere Afghanistan, Sudan en Nigeria. Zo zal Groenenboom meer vertellen over het verhaal van Hannelie Groenewald. Zij schreef recent het boek 'De Hoogste Prijs' over het verlies van haar man en kinderen op het zendingsveld in Afghanistan. "Ondanks deze tragische gebeurtenis voelt zij zich nog steeds door God geroepen in het Midden-Oosten en heeft ze dankzij haar geloof zelfs de daders van de moord kunnen vergeven", vertelt Groenenboom. 

De woordvoerder laat tijdens het event ook fragmenten zien uit een interview met zijn Tsjechische collega Petr Jašek over zijn getuigenis. "Petr Jašek zat in de gevangenis in Sudan wegens zijn geloof. Hier werd hij mishandeld door IS-strijders die samen met hem gevangen zaten. Door het geloof kon hij volhouden. Het is bijzonder dat Jašek geen pijn ervaarde tijdens één van de martelingen. Later bleek dat precies op dat moment er in zijn thuisland Tsjechië voor hem gebeden werd. In zijn cel richtte hij zich keer op keer tot God door gebed en later kreeg hij een Bijbel waarin hij veel las. Hij hield vol." 

Individueel volharden in het geloof
"Als gelovigen in het westen zijn we een beetje verwend geraakt", stelt Groenenboom. "Veel christenen leggen de verantwoordelijkheid voor hun geloofsverdieping bij de kerk. Het is belangrijk om het geloof zelf vorm te geven. Vervolgde christenen kunnen niet op deze manier afhankelijk zijn van de kerk. Zij hebben geen kerkgebouw of kerkdiensten, ook niet na de coronacrisis."

"Het is goed om je als christen af te vragen: 'Als alles wegvalt, kan ik dan geloven?' We hopen dat het event christenen inspireert om vol te houden. De kerk is geen gebouw, maar het lichaam van Jezus. Als je naar vervolgde christenen kijkt, zie je dat de kerk niet afhankelijk is van een gebouw of samenkomsten. Als christen ben je zelf de kerk, de woonplaats van Gods Geest."

Klik hier om de pagina van het online event van SDOK te bezoeken

Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.