Yona Box
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 juni 2020 door Geerten van Breugel

Deze box zorgt dat jij nooit meer je telefoon pakt tijdens het eten

Je kent het wel: je zit aan tafel en pakt na een appje onwillekeurig je telefoon erbij. Mensen aan tafel nemen het je niet in dank af; want wie is er nu belangrijker, de telefoon of de mensen om je heen? Dit probleem signaleerden ook de makers van de Yona-Box, een plek om je telefoon op te bergen tijdens een maaltijd of gesprek. In gesprek met een ambassadeur van de box, Hendri van den Berg.

Je bent YONA-ambassadeur. Waarom vind je de Box belangrijk?
"Ik vind de Yona Box belangrijk, omdat ik dan zonder trillingen en geluiden, samen met mijn familie ongestoord kan genieten van een tomatensoep of met vrienden een gezellig gesprek kan voeren. In de Yona Box ligt je telefoon buiten handbereik en uit het zicht, ook wordt een deel van je telefoonverkeer tegengehouden."

Waarom is telefoongebruik een probleem?
"Telefoongebruik wordt een probleem als je meer dan gezond online bent.
Ikzelf en vele jongeren die ik ontmoet vinden het lastig om zelf te keuzes te maken in hun telefoongebruik. Het aanbod van internet en apps groeit met de dag en daarmee de afleiding en verleiding ook. Als je dan niet zelf keuze kan maken om hier op een gezonde manier mee om te gaan, dan kan telefoongebruik een probleem worden."

Afleiding door de telefoon, daar kan je toch zelf iets aan doen?
"Daar kun je zeker wat aan doen, zoals je telefoon niet meenemen als je gaat slapen. Of door schermtijd per dag in te stellen of door je telefoon in de Yona Box te leggen. Vanuit Yona geloven wij dat je samen sterker bent, door van een afleiding een challenge maken. Het kan alleen moeilijk zijn om een verstandige keuze te maken, samen met Yona sta je sterker."

Jij hebt vast ook een telefoon. Waarom heb jij de box nodig?
"Ik heb de Yona box ook nodig, omdat ik ook snel ben afgeleid als het bekende piepje klinkt. Terwijl mijn moeder vraagt of ze lekker gekookt heeft, ben ik bezig met wie mij nodig heeft of welke megadeal ze nu weer hebben bij mijn lievelingsrestaurant. De regel: ‘’onder het eten geen telefoon’’  werkt dan ook niet meer voor mij. De oplossing voor mij is de Yona Box. Hierdoor heb ik een blije moeder, omdat ze weet dat haar kookkunsten mij bijzonder goed doen."

Wat zijn jouw valkuilen bij het gebruik van je telefoon?
"Mijn grootste valkuil is het blijven klikken op de aanbevolen video’s op YouTube. Als ik niet uitkijk, is het al gauw een uurtje later. Het heeft mij geholpen om het knopje ‘autoplay’ uit te schakelen. Ook heb ik de afgelopen tijd veel op de nieuwsapp gezeten, benieuwd naar al het coronanieuws. Ik schrok van de tijd dat ik daarmee bezig was, vanaf toen heb ik besloten om alleen een keer in de ochtend te kijken en een keer in de avond."

Jullie proberen niet alleen het gebruik van de telefoon aan te kaarten, maar ook mediagebruik. Leg dat eens uit?
"In bijna alle huishoudens wordt er op vele verschillende manieren gebruik gemaakt van media. Dat wordt in de toekomst alleen maar meer. De media heeft veel gebracht, kijk maar naar deze periode. Hoe onze premier via de media vertelt hoe wij als Nederland ervoor staan met de coronacrisis. Ook alle vergaderingen, colleges en instructies die via Teams, Zoom of een ander mediakanaal plaatsvinden. En dan hebben we het nog niet over de ontspanningstijd achter de schermen. Voor jou en mij komt dan de vraag hoe je daar op een verstandige manier mee omgaat. Vanuit Yona willen wij jou bewust maken van wat er allemaal gebeurt. We kunnen niet alles bijhouden, begrenzing is nodig en Yona wil jou daarbij helpen door middel van voorlichtingen, workshops, challenges en de Yona app!"

Ook op kerken kan je Yona uitnodigen. Wat is de link naar het geloof?
"Met de programma’s die wij vanuit Yona aanbieden gaan we in gesprek met catechisanten en de ouders. Er wordt gesproken over online media, gamen en het kijken van films en series. Het belangrijkste is wat de Heere God zegt in Zijn Woord, wat zegt de Bijbel ons over mediagebruik? Wat gebeurt er als je bepaalde media naast de Tien Geboden plaatst? Met elkaar gaan we proberen antwoorden geven op deze vragen."

Waarom zou ieder gezin een Yona Box in huis moeten hebben?
"De Yona Box zorgt ervoor dat niet je afgeleid raakt tijdens onder het eten of tijdens een gezellig gesprek. Zodra je telefoon in de Yona Box zit hoef je geen antwoord meer te geven op de vraag: ‘’Is je telefoon belangrijker dan mij?’’. Je kunt meer focussen op echte mensen om je heen. Bovendien ondersteun je het werk van Yona met het kopen van de Yona Box!"

Benieuwd naar de box?

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.