ChristenUnie logo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 juni 2020 door Redactie

ChristenUnie maakt met linkse partijen vuist tegen moderne slavernij

Als voorbereiding op bodemwetgeving voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, komen ChristenUnie, SP, PvdA en GroenLinks met contouren voor een wet tegen moderne slavernij.

Met deze wet moeten mensenrechtenschendingen en milieuschade, zoals kinderarbeid, illegale houtkap en moderne slavernij, in productieketens van Nederlandse bedrijven worden gestopt. De partijen achten de kans namelijk ‘zeer groot’ dat uit de eindevaluatie, die voor het reces wordt verwacht, blijkt dat een wettelijke ondergrens nodig is. Vandaag (17 juni) dienen ChristenUnie, SP, PvdA en GroenLinks een initiatiefnota in met voorstellen om deze ondergrens te verkennen.

Nog voor het zomerreces wordt de eindevaluatie van vrijwillige convenanten verwacht. Nu al laat voorlopig onderzoek zien dat brede ‘due diligence’-wetgeving (letterlijk vertaald: gepaste zorgvuldigheid) deel moet uitmaken van de Nederlandse aanpak. De huidige vrijwillige maatregelen hebben te weinig effect gehad. Bovendien vragen veel bedrijven om dergelijke wetgeving. Zo laat onder andere de minister zelf weten.
Volgens de partijen kan het kabinet niet veel langer wachten. Als, zoals verwacht, uit de eindevaluatie blijkt dat bodemwetgeving nodig is, moet deze er zo snel mogelijk komen. Anders komt de ChristenUnie zelf met een initiatiefwet. Mogelijk doen ook andere partijen hieraan mee.

In de initiatiefnota geven ChristenUnie, SP, PvdA en GroenLinks aan hoe dergelijke bodemwetgeving eruit moet zien. Bedrijven moeten worden verplicht om potentiële of daadwerkelijke schendingen van mensenrechten en internationale milieustandaarden in hun keten te identificeren, te verminderen en te voorkomen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.