hongkong
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 juni 2020 door Redactie

China voert nieuwe wet in Hongkong in; christenen maken zich grote zorgen

Het is al lange tijd onrustig in Hongkong. De onlusten hebben ertoe geleid dat China besloten heeft om een nieuwe wet in te gaan voeren. Christenen in Hongkong maken zich grote zorgen over de nieuwe wet. Hun vrijheden zouden wel eens flink ingeperkt kunnen worden.

De precieze inhoud van de wet is dan nog wel niet bekend, toch zijn er grote zorgen onder de inwoners van Hongkong. De wet is namelijk bedoeld om te zorgen dat de dreiging voor de Chinese staat in Hongkong geneutraliseerd wordt. Daarbij wordt alles wat de autoriteit van China aantast voortaan strafbaar. Concreet houdt dit in dat vrijwel elke kritische nooit op de overheid strafbaar gaat worden omdat dit gezien wordt als ondermijning van het gezag.

De wet kan enorme gevolgen hebben. Ook de vrijheid van godsdienst in Hongkong, waar veel christenen wonen, komt er mee in gevaar. Een soortgelijke wet wordt namelijk in China gebruikt om christenen het leven zuur te maken en om kerken te sluiten. Ook worden christenen met deze wet in de hand opgesloten. Een voorbeeld daarvan is de inmiddels beroemde pastor Wang Yi. Hij moest negen jaar de gevangenis in omdat hij het gezag van de staat had ondermijnd. Daar komt nog eens bij dat China heeft besloten om Xia Baolong aan te stellen als hoofd van de overheidsdienst in Honkong. Baolong staat bekend als een felle tegenstander van het christendom en is persoonlijk verantwoordelijk voor het sluiten en vernietigen van meerdere kerken.

Christenen in Honkong zijn volgens het Reformatorisch Dagblad behoorlijk verontwaardigd over de nieuwe wet. In een opgestelde brief die door duizenden christenen is ondertekend stellen ze dat Christus de hoogste autoriteit is en niet China. In de brief schrijven ze onder andere dat ze hun plicht als kerk zullen nakomen, ook als het moeilijk wordt. “We zullen samen met alle Hongkongers optrekken en Hongkong onophoudelijk steunen met gebeden en pastorale zorg, als een levend getuigenis van Immanuël, God is met degenen die lijden.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.