homoseksualiteit
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 juni 2020 door Redactie

Different stopt met therapie homoseksuele christenen

Different stopt met therapie voor homoseksuele christenen. Dit omdat men niet de gewenste kwaliteit van de werkzaamheden niet meer kan garanderen. Dat maakt Stichting Tot Heil des Volks zelf bekend op haar website. Different, in Nederland behoorlijk omstreden omdat ze ‘psycho-pastorale’ hulp aan homoseksuele mensen aanboden, is een onderdeel van deze stichting.

Different bestaat al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw, zij het onder een andere namen. Destijds heette het Evangelische Hulp aan Homofielen. Het onderdrukken of veranderen van homoseksuele gevoelens was toen een belangrijk onderdeel van de therapie die werd aangeboden. Sinds 2004 heet de stichting Different en wordt er gesproken over psycho-pastorale hulp en niet over conversietherapie.

Tot Heil Des Volks maakt op haar eigen website bekend dat men wegens personeelsgebrek niet anders kan dan focussen op hun andere activiteiten. Ze bieden ook hulp aan prostituees, verslaafden en daklozen. Omdat er gekozen moet worden, is nu besloten te stoppen met Different. “We hebben in de afgelopen jaren gemerkt dat juist voor een gevoelig en teer thema als homoseksualiteit een hoge mate van kwaliteit in de dienstverlening vereist is” stelt de stichting op haar website. “Door de kleine organisatievorm van Different was het lastig om de gewenste kwaliteit van de werkzaamheden te garanderen. In het licht hiervan hebben we besloten om te stoppen met Different.”

Het stoppen van Different heeft dus niets te maken met het rapport dat afgelopen week verscheen over ‘homogenezing’. Daarin waren de bevindingen van een onderzoek naar conversietherapie in Nederland te lezen. Ook Different werd in het rapport genoemd. Het was één van de organisaties waar in het verleden conversietherapie werd aangeboden. Naar aanleiding van het rapport is het kabinet van plan om het humanistisch verbond een gedragscode voor pastorale zorg aan lhgbti’ers op te laten stellen.

Different was zeker niet onomstreden en kwam regelmatig in het nieuws wegens behandelingen waarbij het zou gaan om het veranderen of onderdrukken van homoseksuele gevoelens. De stichting ontkent tot op de dag van vandaag dat dergelijke therapieën nog gegeven werden. Het ging hen, zo sluit men af op de website om iets heel anders: “In de pastorale methodiek van Different was het belangrijkste doel om mensen te helpen Jezus te volgen. Dat is nog steeds ons verlangen. Dat steeds meer mensen gaan zien wie Hij is.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.