Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

15 juni 2020 door Jeffrey Schipper

'Ik weet niet of ik wel voldoende zondekennis heb'

'Ik worstel de laatste tijd erg met het onderwerp bekering/onbekeerd zijn, helemaal in deze tijd. Nu weet en voel ik wel dat ik zonde doe, maar ik weet niet of ik wel voldoende zondekennis heb. Ik merk dat ik vanuit mezelf God eigenlijk helemaal niet wil zoeken, ik loop daarbij vaak tegen mijn eigen zondige gedachten aan', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. A. de Lange geeft advies.

"In je hele vraag is het van begin tot eind 'ik': Ik worstel, ik weet dat ik een Borg nodig heb voor mijn zaligheid. Begrijpelijk natuurlijk. Maar weet je dat er meer is? Dat boven jou uit God met je bekering bezig is? Dat jij jezelf niet kunt en hoeft te bekeren en zo zal het ook niet gebeuren, maar dat God je kan en wil bekeren? Als je met je bekering bezig bent op de manier van een studieproject of werkproject, dan wordt het jouw opdracht, jouw ding. En zo mag en hoef je niet met je bekering bezig te zijn. God is ermee bezig.

Je weet niet of je voldoende zondekennis hebt. Wat je op dat gebied bij jezelf tegenkomt is dat je voelt dat je zonde doet, en ook dat je jezelf eerder hoogmoedig dan ootmoedig voelt. Nou, dat is een onderdeel van de zondekennis. Maar daar mag je inderdaad verder in komen. Ik zou je aanraden om op dit gebied voor jezelf concreter te worden. Wat doe je voor zonden? Als er geen grote en erge zonden zijn, leer het dan als zonde zien dat je God niet liefhebt zoals Hij in Zijn wet van je vraagt, dat je Zijn evangelie niet gelooft en vertrouwt, zoals Hij dat van je vraagt.

De Heilige Geest werkt zo dat je zonden leert kennen, en dat je je daar schuldig bij weet en berouw over voelt. Hij OVERTUIGT ons van zonden. Verder is zondekennis nodig. Zolang we over onszelf tevreden zijn kan God de Heere Jezus niet aan ons kwijt, want ‘we redden onszelf wel’. Hoeveel zondekennis moet je hebben? Zoveel als nodig is om ons bij de Heere Jezus te brengen. Dat wil zeggen als jij of iemand anders vandaag aan de hand van één zonde totaal met jezelf onderuit gaat en je valt voor de Heere neer en je vraagt de Heere Jezus om genade dan gebeurt het. Dat het zo snel kan gaan weten we uit de bekering van de moordenaar aan het kruis", aldus ds. De Lange.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

Jezus redt zonder voorwaarden vooraf, waaraan wij eerst zouden moeten voldoen. Gelukkig maar, want onze mate van zondekennis is nooit genoeg. Jezus’ offer voor onze zonden (en voor ons gebrek aan berouw) is genoeg en beslissend. Het is “Jezus, niet mijn eigen kracht, niet het werk, door mij volbracht, niet het offer, dat ik breng, niet de tranen, die ik pleng, ofschoon ik om mijn zonden ween, kunnen redden, Hij alleen.” Laten we niet dralen om tot Hem te komen: ‘Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij!’
K
" Als je met je bekering bezig bent op de manier van een studieproject of werkproject, dan wordt het jouw opdracht, jouw ding. En zo mag en hoef je niet met je bekering bezig te zijn. "

Welke versie van de bijbel zou deze dominee gebruiken? Eén waar blijkbaar heel veel in is geschrapt. Een rijtje bijbelteksten die iets anders zeggen: https://www.jezusredt.nu/bijbelstudie/bekering/

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.