Piet Vergunst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

15 juni 2020 door Piet Vergunst, De Waarheidsvriend

Corona en de vervolgde kerk: Als het geloof besmettelijk is

‘Vervolging is juist een zegen. De kerk groeit en bloeit dankzij vervolging.’ Ik hoor de woorden uit de mond van Kabil, een gelovige uit Noord-Afrika, en besef dat we blijvend moeten leren van vervolgde christenen. Gevaarlijk noemt hij het pas ‘als de kerk in slaap zou vallen’, schrijft Piet Vergunst in De Waarheidsvriend.

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

Honger én Bijbel
Wel degelijk heeft de coronabesmetting gevolgen voor de kerk die vervolgd wordt. In India lijkt het dat de vervolging even afneemt; als de kerken dicht zijn, zijn er tijdens de samenkomsten geen verstoringen meer. In China is de overheid momenteel te druk met andere thema’s om energie te besteden aan de christenvervolging, maar dat zal tijdelijk zijn.

SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom vertelde in een programma van Family7 dat in diverse landen mensen behoefte hebben aan bezinning, aan zingevingsvragen, in Noord-Korea zelfs aan bijbels (op een mp3-speler), teleurgesteld als ze zijn in hun leiders. ‘Een Noord-Koreaan vertelde door de honger immers toch te zullen sterven; dán liever met de Bijbel in zijn hand, de Bijbel die hem kracht gaf.’ In andere landen worden christenen in deze coronatijd in de hulpverlening achtergesteld, krijgen ze geen voedsel of worden de kerken gefrustreerd in hun diaconale werk.

In andere landen worden christenen in deze coronatijd in de hulpverlening achtergesteld, krijgen ze geen voedsel of worden de kerken gefrustreerd in hun diaconale werk.

Afrika
Aan christenvervolging moet elke kerkelijke gemeente en elke dienaar van het Woord aandacht geven. Daarvoor dienen we de ontwikkelingen wel te kennen, te weten dat in de voorbije periode de situatie in Afrika verslechterd is. Daar krijgen kinderen van God meer en meer te maken met zware tot zelfs extreme vervolging. Een op de vijf christenen in dit werelddeel heeft ermee te maken, terwijl dit wereldwijd een op de acht is.

Het is een van de Afrikaanse landen, Nigeria, dat het hoogste aantal martelaren kende. In 2019 werden er 1350 christenen vanwege het geloof in Christus gedood, het jaar ervoor zelfs meer dan 3000. Wat geweld betreft ‘wint’ dit land het zelfs van Noord-Korea.

Martelaar
In ons kerkelijke klimaat wordt veel nadruk gelegd op de roeping om getuige te zijn – en dat is terecht. Niet velen zullen er daarbij aan denken dat het Griekse grondwoord getuige (martys) sterk verwant is met martelaar. Martelaar ben je als de bereidheid in je woont om voor Christus geweld te ondergaan of zelfs gedood te worden. Ik las ergens de definitie van martelaar als iemand ‘die de waarheid meer liefheeft dan zijn eigen leven’. Ja, de Waarheid, dat is geen mening of opvatting, dat is geen gereformeerde levensovertuiging, maar dat is Christus.

Martelaren in Nigeria brengen bij ons binnen welke waarde het Evangelie heeft, welke kostbare schat haar inhoud is. Waarom zou je immers bereid zijn om voor Hem te sterven?

Piet Vergunst is hoofdredacteur van De Waarheidsvriend. Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Klik hier om abonnee te worden van De Waarheidsvriend!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.