Christenen voor Israël
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 juni 2020 door Jeffrey Schipper

Christenen voor Israël niet onder de indruk van spijtbetuiging Raad van Kerken

De Raad van Kerken kreeg veel kritiek over zich heen, vanwege het steunen van een volgens velen eenzijdige brief over Israël. Christenen voor Israël (CvI) is niet onder de indruk van de spijtbetuiging van de Raad van Kerken, zo laat CvI via de eigen website weten.

"We hebben onzorgvuldig en overhaast gehandeld", zo liet Geert van Dartel, voorzitter van de Raad van Kerken, gisteren weten tegenover CIP.nl. "We hebben verzuimd om dit voor te leggen aan alle lidkerken en geassocieerde leden. We hadden op basis van de beschikbare stukken een eigen brief over het voornemen van de Israëlische regering moeten opstellen. Het is te gemakkelijk om in de auto van een ander te stappen." Door middel van dit bericht verhelderde de Raad van Kerken zijn eigen positie.

CvI is dankbaar voor de spijtbetuiging, maar constateert tegelijkertijd dat de brief aan minister Blok niet is teruggetrokken. 'En dat is wel heel bedroevend, gezien het feit dat schuld erkend wordt maar daaruit geen consequenties worden getrokken. Het Leger des Heils, de Verenigde Pinksterkerken (VPE) en de bond van Vrije Evangelische Gemeenten hebben aangegeven dat zij zich van de brief en verklaring van de Raad van Kerken distantiëren. Het is dan ook niet te begrijpen dat de brief aan het ministerie gehandhaafd wordt.'

Verder betreurt CvI de schade die is aangericht en spreekt de stichting de hoop uit dat het vertrouwen wordt hersteld. Binnenkort hebben Raad van Kerken-voorzitter Geert van Dartel en CvI-voorzitter Frank Heikoop een afspraak. "Ik heb met CvI-voorzitter Frank Heikoop een goed telefoongesprek gehad. Nu is het zaak om de beschadigde relaties te herstellen. Verder kan ik nu niet vooruitkijken", zo zei Van Dartel eerder tegenover CIP.nl.

Lees ook: Terugblik op ophef over Israël-brief: Raad van Kerken steekt hand in eigen boezem.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.