PKN logo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 juni 2020 door Jeffrey Schipper

PKN neemt afstand van 'eenzijdige' Israël-brief Wereldraad van Kerken

"De passage in de brief van de Wereldraad over de mogelijke politieke sancties tegen Israël gaat echter een stap te ver", laat de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) weten. De PKN vergaderde deze week naar aanleiding van de steunbetuiging van de Raad van Kerken voor een brief van de Wereldraad van Kerken.

Israël gaat per 1 juli delen van onder andere de Westelijke Jordaanoever annexeren. Premier Netanyahu zegt dat dit de grootste en beste kans is sinds 1948 om deze stap te zetten naar een verdere soevereine staat Israël. Naar aanleiding daarvan stuurde de Raad van Kerken een brief naar de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. In de brief wordt geprotesteerd tegen 'de annexatie van Palestijnse gebieden door Israël'. 

'De intentie van de brief van de Raad van Kerken past binnen de visie, het beleid en de roeping van de Protestantse Kerk', meldt de PKN. 'De passage in de brief van de Wereldraad over de mogelijke politieke sancties gaat echter een stap te ver. We waarderen de spijtbetuiging die hier dinsdag over is uitgesproken tijdens een vergadering van de Raad van Kerken.'

Veel Joden en christenen vinden de steunbetuiging van de Raad van Kerken eenzijdig en getuigen van een anti-Israëlhouding. Verschillende lidkerken namen afstand van de brief en ook Christenen voor Israël liet van zich horen. 'De vele geladen reacties raken ons', stelt de PKN. 'Zowel vanwege de massaliteit als de intensiteit. In deze reacties horen we een roep om recht voor het joodse volk en voor de staat Israël.

Deze roepingen kunnen niet los van elkaar gezien worden. Zij staan naast elkaar, ook al schuren zij geregeld tegen elkaar aan. Om deze reden wil de Protestantse Kerk in gesprek blijven met en ontmoetingen bevorderen tussen Joden en Palestijnen. Heel concreet door samen te werken met haar Joodse en Palestijnse partners in de regio. Daarbij wordt geprobeerd te luisteren naar de diepe trauma’s en grote bronnen van spiritualiteit en veerkracht bij zowel Joden als Palestijnen.

Tegelijkertijd is het duidelijk dat de politieke realiteit door alles heen loopt. Dit is niet te vermijden. We zijn ons dat terdege bewust. Bewust mengt de Protestantse Kerk zich niet in de interne politiek van Israël, maar zoekt zij verbinding en samenwerking met Joodse partners en Palestijnse christenen. Als kerk weten we ons geroepen om stem te geven aan wie geen stem geeft', aldus de PKN.

Lees hier het volledige commentaar van de PKN.

Lees ook: Raad van Kerken betuigt spijt na ophef over Israël: "Onzorgvuldig en overhaast gehandeld".

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.