Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 juni 2020 door Redactie

Van der Staaij voelt zich niet aangesproken door kritiek burgemeesters: "Gaat om meer dan lokale kwestie"

Gisteren overleefde de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema een motie van de wantrouwen in de gemeenteraad. Deze motie was ingediend naar aanleiding van haar (niet) handelen bij de anti-racismedemonstratie die Tweede Pinksterdag op de Dam plaatsvond. Eerder was er al flinke kritiek van Nederlandse burgemeesters op landelijke politici. Ze vonden de behandeling van Halsema ongepast. Kees van der Staaij is het niet eens met deze kritiek.

In een opiniestuk in de Volkskrant lieten de burgemeesters gezamenlijk weten dat ze ontstemd zijn over de wijze waarop Halsema door landelijke Kamerleden werd behandeld. Ze stellen onder meer dat de Amsterdamse burgemeester op felle wijze de maat werd genomen door landelijke politici zonder dat zij zich daarvoor kon verdedigen. De burgemeesters noemden dit ‘onbehoorlijk’. Ze namen het daarom op voor Halsema. De burgemeesters schrijven zelfs dat de wijze waarop Kamerleden zich over Halsema uitlieten ‘niet in ons democratisch bestel’ past. Ook stellen ze dat het niet aan de Tweede Kamer is om te oordelen over het optreden van een burgemeester in een lokale situatie.

SGP-voorman Kees van der Staaij zegt zich niet aangesproken te voelen door deze woorden. Uitgerekend juist Van der Staaij diende vorige week een motie in waarin staat dat de Tweede Kamer zich wél moet bemoeien met de lokale situatie. In de motie riep hij op om na het debat, dat gisteravond plaatsvond, te overleggen met de veiligheidsregio. Hij wil dat er afspraken worden gemaakt om herhaling te voorkomen. Van der Staaij stelt volgens het Algemeen Dagblad dat dit geen gewone situatie is. “Het gaat om meer dan een lokale kwestie. Het raakt het hart van de nationale crisisaanpak, waardoor zowel de gemeenteraad aan zet is, als het parlement.”

De gemeenteraad schaarde zich woensdagavond in ieder geval met een grote meerderheid achter Halsema. De motie van wantrouwen kreeg slechts 9 stemmen voor en 44 tegen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.