relatiecoach
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

Auteur: Nienke Alblas

Relatiecoaching: wat het je oplevert

Als mensen zijn we gemaakt om in relatie te staan tot elkaar en tot God. Relatiecoaches kunnen je helpen om de balans terug te vinden met je geliefden. Thamar, Susanne en Corrie maken bij gesprekken gebruik van de TotalBalance methode. "Ik bid vaak voor open harten om kleine stapjes naar elkaar te zetten", vertelt Susanne Reitsma aan CIP.nl

TotalBalance is een landelijk netwerk van christencoaches. Doe de gratis minitraining (met balanstest) met Carianne Ros en ontdek de drie stappen om keer op keer te leven vanuit rust!
"Als mensen zelf bewust worden dat ze geliefd zijn door God en uniek gemaakt ontstaat er vrijheid, ook in hun relatie"

Thamar Uringa
"Ik werk in alles samen met God en laat mij graag leiden door de Heilige Geest", vertelt TotalBalance Relatiecoach Thamar Uringa uit Zalk. Als christen- en relatiecoach wil ze graag mensen begeleiden en  spiegelen naar een leven samen in Liefde en vrijheid.  "Als stel is het belangrijk om één te zijn in Christus en te weten wie je bent. Vaak loopt een huwelijk vast op de punten waarin individuen dat (nog) niet bewust zijn. Allereerst mag je ontdekken wie je zelf bent in Christus. Daarnaast gaat het om de verbinding in het huwelijk te herstellen. Ik sta naast stellen om hen bewust te maken van bepaalde patronen waarin zij vastlopen en de Liefde die God voor ieder mens heeft. Want als je jezelf lief hebt kan je ook de ander liefhebben!"

"Door te wandelen in de natuur is er automatisch ontspanning. Je kan God dan direct zien en ervaren. God is overal. Het is mooi om hiervan bewust te zijn, elke dag! We zagen eens een heel dun draadje met daaraan allemaal rupsen die omhoog kropen. Zij wisten nog niet waar ze naartoe op weg waren, maar wij weten dat het vlinders zullen worden. Soms zaten zij elkaar in de weg, maar ze gingen hun weg vol vertrouwen. Zo'n beeld brengt mensen  tot  inzichten voor hun eigen leven. Heel concreet en heel dichtbij.""In mijn coaching  is Jezus mijn grote voorbeeld: Hij ging in alle rust relaties aan. Hij zag het hart van de mensen en veroordeelde hen niet: je mag er zijn. Gelovig of niet, ik heb geen oordeel. Ik werk vanuit ontspanning. Wie ik ook ontmoet in mijn praktijk is goed in Gods ogen. Vanuit die rust en ontspanning kunnen mensen zich verder ontwikkelen. Zo vormen zij zich steeds meer naar het doel wat God voor hen bedacht heeft! Door te wandelen in de natuur en opdrachten van onder andere TotalBalance gaan we aan de slag."

"Als mensen zelf bewust worden dat ze geliefd zijn door God en uniek gemaakt ontstaat er vrijheid, ook in hun relatie. In die vrijheid en rust kan er weer verbinding met elkaar worden gemaakt. God is een helende God. Niets is onmogelijk voor Hem. Ik ben dankbaar dat ik in mijn werk zoveel mag uitdelen van Zijn Liefde."

"Mensen keren terug naar hun eerste liefde"

Susanne Reitsma
Na jaren in de GGZ gewerkt te hebben, besloot Susanne Reitsma het geloof te betrekken in haar werk. "Waar het menselijke stopt, daar kan God aan het werk. In gesprekken hebben we het over geloof en we sluiten altijd af met gebed. Je ziet het niet altijd, maar God doet vaak echt mooie dingen."

"Ik merkte bij gesprekken met mensen over hun relatie, dat er na een tijdje vaak patronen ontstaan die scheef lopen. Eén van de twee partners raakt dan uit balans omdat één partner te veel van de ander vraagt óf zichzelf juist wegcijfert. Dit vormt een vicieuze cirkel waar ze zelf niet uit kunnen komen."

"Vaak ontstaat er door de jaren heen ook nog miscommunicatie. Als coach kan je mensen hiervan bewust maken. Zo breng je aan het licht waar het probleem zit. Het is niet zo dat één van de partners het fout doet. De oorzaak van de meeste problemen is een disbalans. Daardoor groeien de partners steeds verder uit elkaar."  Door dit helder te maken, kun je relaties redden die op knappen staan.

Een manier om elkaar terug te vinden is de liefdestalentest die de stellen bij de relatiecoaching van Susanne vaak maken. "Zo leer je elkaars liefdestaal spreken en weet je van elkaar wat je nodig hebt om je geliefd te voelen."

"God heeft ieder mens uniek gemaakt, zo is iedereen verschillend en reageert iedereen op zijn eigen manier. Het is goed om te kijken naar de behoeftes van de ander en om hierop aan te sluiten. Ik bid vaak voor open harten om kleine stapjes naar elkaar te zetten. Op een gegeven moment zie je dat mensen weer dichter bij elkaar komen en weer meer tijd samen door gaan brengen. Mensen keren terug naar hun eerste liefde, niet alleen de liefde voor elkaar, maar ook naar de Liefde van God."

"Juist door je communicatie heen kan je echt iets voor elkaar betekenen in een relatie"

Corrie van Zwol
Corrie van Zwol werkt als christencoach in Eindhoven. In de afgelopen drie jaar heeft ze veel vrouwen gecoacht. In de praktijk merkte ze dat relaties tussen mensen, man en vrouw, collega's, vrienden of kinderen, belangrijk zijn voor de emotionele gezondheid van de vrouwen. "Ik wil met hen kijken naar hoe ze gezond relaties aan kunnen gaan. Zo is het gekomen dat ik ook stellen coach in relatiecoaching." In haar coaching richt Corrie zich heel bewust op het betrekken van God in het traject. "Wat je leert tijdens  de (relatie)coaching kan je toepassen op allerlei relaties met mensen om je heen, maar ook in je relatie met God. Ik heb het verlangen om mensen te helpen met het verdiepen van hun relatie met God. De diepte van deze relaties hangen met elkaar samen."

"In mijn coachpraktijk maak ik actief gebruik van de Bijbel. Communicatie is in een relatie erg belangrijk. Er zijn veel Bijbelteksten over communicatie. Een voorbeeld daarvan staat in Spreuken 15 :4 'Vriendelijke woorden geven mensen kracht om te leven, maar boze woorden maken mensen kapot.' Teksten gaan meer leven wanneer mensen echt gehoorzaam willen zijn aan wat er in de Bijbel staat. In veel relaties gaat het op het punt van communicatie mis. Juist door je communicatie heen kan je echt iets voor elkaar betekenen."

"Tijdens de relatiecoaching in mijn coachpraktijk, waarbij ik gebruik maak van de TotalBalance-methode, leren mensen hoe belangrijk het is om je hart te openen voor elkaar en voor God. Hij speelt een belangrijke rol in relaties. Wanneer iemands hart op slot zit is dit vaak niet alleen naar de partner, maar ook naar God en in andere relaties. Het is belangrijk om elkaar de ruimte te geven, dan worden behoeften zichtbaar en herkend. Er kan dan aanvullend en opbouwend op elkaar gereageerd worden, niet alleen tijdens de sessies, maar ook daarbuiten."

Klik hier voor meer informatie over TotalBalance Christencoaches

Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.