tefelin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

12 juni 2020 door Nienke Alblas

Joodse Jehuda (16): "Ik ben van top tot teen met God verbonden"

De zestienjarige Jehuda draagt gebedsriemen om zijn armen en een keppeltje op zijn hoofd. "Als ik door een probleemwijk loop doe ik even mijn capuchon op", vertelt de joodse tiener aan EO BEAM. "Wat heb je eraan om vanwege je trots op het jodendom in het ziekenhuis te belanden?" 

Als orthodoxe jood bidt Jehuda drie keer per dag. Het ochtendgebed bidt hij met gebedsriemen om. "In twee leren blokjes zitten teksten uit de Thora. Met de riemen laat je zien dat je van top tot teen verbonden bent met God." Het idee achter deze gebedsriemen komt uit Deuteronomium 6: 4-9. Deze teksten bidden de joden bij het ochtendgebed echter niet. Ze lezen gebeden die eeuwen geleden door joodse geleerden zijn vastgesteld. "Een groot gedeelte van het gebed gaat over dankbaarheid voor ons leven en wat we hebben. Ook vragen we God om wat we nodig hebben, zoals een goede oogst, regen en kracht om ons werk te doen. Het doel van de gebedsriemen? Dat je erbij stilstaat dat God één is; Hij heeft mij geschapen en Hij is de enige die ik wil dienen."

Jehuda voelt zich verbonden met christenen, maar heeft niet veel contact met hen. Ondanks dat beide religies één God dienen en deels dezelfde geschriften lezen, zijn de religies niet hetzelfde volgens de jonge orthodoxe jood. "De religies zijn heel verschillend, omdat de christenen het Nieuwe Testament hebben en wij niet." Wanneer Jehuda met christelijke leraren op school praat over het geloof is dat altijd in harmonie. "Ik houd van goede discussies, zonder gescheld of grote gebaren."

Klik hier om het volledige artikel van EO BEAM te lezen

Reacties

J
Dat hij nog Christus mag aanvaarden als Zijn Verlosser

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen